Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

uitbraak vogelgriep kan men in België nu niet aan

  • Jean-Paul

    In dit verhaal zegt men naast de huidige blauwtong geen tweede crissis zoals b.v. met vogelgriep aan te kunnen.

    <<<<<<<<<<

    http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=GFL124T9K

    Uitvoer Belgisch vee valt stil door blauwtong

    De blauwtongziekte blijft verder oprukken. Alleen in West-Vlaanderen zijn voorlopig nog geen gevallen opgedoken. Al is men bij het voedselagentschap realistisch: ,,We verwachten ook daar binnenkort de eerste besmettingen.''

    Door de verspreiding van de ziekte loopt de schade bij de veetelers stilaan in de miljarden euro's. Alle evenhoevige dieren uit risicogebieden die uitgevoerd worden naar landen waar nog geen blauwtong is vastgesteld, moeten getest worden, niet alleen schapen maar ook koeien dus. ,,De uitvoer van levende dieren is streng gereglementeerd door Europa'', zegt woordvoerder Pascal Houbaert van het voedselagentschap. ,,Alleen tussen gebieden met een zelfde risiconiveau mogen nog dieren verhandeld worden.''

    Een veeboer die een dier naar een blauwtongvrij land wil uitvoeren, heeft de keuze tussen twee mogelijke testprocedures. De eerste en goedkoopste is tegelijk de meest omslachtige: een dier moet twee keer getest worden met een interval van achtentwintig dagen. Tijdens de tussenperiode moet het in quarantaine. Zijn de twee testen negatief, dan kan de uitvoer doorgaan. De tweede mogelijkheid is een veel duurdere test, waarna het bewuste dier al na zeven dagen vrijgegeven kan worden. Op dit ogenblik is het niet duidelijk wie de factuur voor al die tests zal betalen. In de feiten ligt de uitvoer van levende dieren vanuit ons land zo goed als stil.

    Muggen in vraag gesteld

    Bij het voedselagentschap werkt men zich intussen te pletter om de oorzaak van de besmetting te achterhalen. De muggenvallen, die op verschillende plaatsen in het land zijn opgesteld in de hoop de boosdoeners te strikken, zitten vol met muggen. Helaas is er nog geen enkele besmette mug gevangen. ,,We zijn daardoor helemaal niet zeker dat de ziekte wel degelijk door muggen wordt overgebracht'', geven de specialisten toe. Waarschijnlijk zal de aandoening stilaan uit de veestapel verdwijnen. Bij het voedselagentschap denkt men dat de overbrengers van de ziekte - als het inderdaad om inheemse muggen zou gaan - bij temperaturen onder de acht graden sterven of een overwinteringsoord opzoeken. ,,We zijn er bijna zeker van dat de ziekte de volgende lente weer de kop zal opsteken en dat ze endemisch zal blijven. Hopelijk krijgen we ondertussen geen uitbraak van een andere ziekte zoals de vogelgriep. Onze ene beschikbare crisiscel kan twee crisissen tegelijk niet aan.'' (fst)

  • jan

    Het goede daar aan is dat ze dan ook geen vogelgriep vinden omdat ze geen tijd hebben om er naar te zoeken.Die belgen hebben het goed voor elkaar.En daar profiteer ik in luxemburg ook van.

    grt jan.

  • Jean-Paul

    Mmmm… als het echt uitbreekt hoef je niet veel te zoeken hoor

  • jan

    Als de as breekt valt de kar is een spreekwoordt dat je wel kent.

    grt jan