Politiek wederom onbetrouwbaar? 13.02.07

EU-doofpot om afschermplicht te handhaven?

Na de AI-uitbraak in Engeland legde LNV, op basis van aannames, binnen enkele uren een afschermplicht op. De bewijzen dat deze maatregel onnodig en niet zinvol was stapelden zich echter in korte tijd razendsnel op. Berichten met feiten vlogen en vliegen over het internet. De media pakken dat op, waardoor in Engeland de omstandigheden die tot een uitbraak van AI hadden geleid niet in de doofpot konden worden gestopt (Guardian, Daily Mail etc).

Na talloze ontkenningen van de Engelse overheid, de veterinaire dienst DEFRA en het betrokken kalkoenconcern kwamen de feiten een voor een boven water. Er is de hand gelicht met veterinaire regels, verantwoordelijke instanties functioneerden niet en trachtten en trachten hun straatje schoon te vegen. Transport blijkt onweerlegbaar de boosdoener.

Het trekvogelverhaal bleek (opnieuw) klinkklare onzin te zijn.

Ondanks oproepen daartoe van diverse organisaties, waaronder de EPA-rb, weigerde LNV de opgelegde afschermplicht voor hobbydieren in te trekken. Het belang van tienduizenden gezinnen wordt hierdoor opnieuw, en nu volstrekt onnodig, opgeofferd voor dat van de bio-industrie.

Het is onbegrijpelijk dat LNV de kloof tussen haar en een grote groep burgers hiermee zonder noodzaak verdiept.

Als klap op de vuurpijl besloot de EU in al haar wijsheid, dat de besmetting niet uit Hongarije is gekomen. Tracht de EU de feiten in de doofpot te stoppen?

(Zie Bijlage ‘Wat gaat er in de EU-doofpot?’)

Verbijsterend. Of de betrokkenen lijken corrupt of volstrekt incompetent (of beide).

Feit is dat de tienduizenden betrokken Nederlandse burgers dit en de belangenverstrengelingen binnen LNV niet meer ‘pikken’.

Het punt van burgerlijke ongehoorzaamheid is bereikt. Burgers vatten het niet intrekken van de afschermplicht op als overheidsterrorisme.

Als LNV de onzinnige afschermplicht niet snel intrekt is het gevaar levensgroot dat de vlam in de pan slaat!

LNV is hiervoor in het verleden door meerdere organisaties en onderzoekscommissies gewaarschuwd.

De Nederlandse kiezer strafte de EU af (waarop nu de EU de Nederlandse regering oproept ‘democratisch’ over de grondwet te beslissen en de burgers niet meer te raadplegen).

Een zeer grote groep Nederlandse kiezers strafte D66 (MKZ-moorden) en het

CDA (AI-moorden en afschermplichten) genadeloos af. De ‘boodschap’ werd niet ‘gehoord’.

Nadat steeds meer feiten naar buiten kwamen pleitte de EPA-rb voor opheffing van de afschermplicht. Er gebeurde niets, zelfs niet na een uitgebreide brief naar minister Veerman.

Op basis van de honderden reacties kunnen wij nu niet meer voor opheffing pleiten.

NAMENS ONZE ACHTERBAN EIST DE EPA-rb DAT DE AFSCHERMPLICHT PER DIRECT WORDT INGETROKKEN!!!!!

Namens de European Poultry Association-rare breeds

Ing.J.Ringnalda.

www.europeanpoultryassociation.eu

info@europeanpoultryassociation.eu

cc Leden van de Vaste Kamercie van LNV.

De EPA-rb is een razendsnel groeiende en volledig op internet gebaseerde virtuele Europese organisatie die de belangen behartigt van inmiddels duizenden aangesloten particuliere liefhebbers, die zelfstandig en voor eigen rekening een fokprogramma onderhouden van zeldzame gedomesticeerde pluimveesoorten en zich inzetten voor het behoud van de genetische diversiteit van gedomesticeerd pluimvee, ons biologisch cultureel erfgoed. Deze fokkers zijn onzichtbaar en wensen niet geregistreerd te worden omdat zij compleet het vertrouwen in hun overheden hebben verloren, maar desalniettemin met deze onbetrouwbaar ingeschatte overheden blijven communiceren.

Wat gaat er in de EU-doofpot?

De feiten, ontdekt danwel aangedragen door het EPA-rb netwerk, zijn:

-Dat Defra niet direct de importen gecontroleerd heeft toen bekend werd dat er in Hongarije vogelpest was uitgebroken (24 januari).

-Dat er bij Bernard Matthews (BM) vier dagen voordat BM Defra in kennis (3 februari) stelde al dieren doodgingen in de eerste schuur.

-Dat personeel van BM dagenlang tussen de schuren rondliep waar ook open tonnen met slachtafval stonden.

-Dat het Defra bijna een dag kostte om de juiste formulieren te produceren om het gebied in zones te kunnen verdelen, want de forumlieren waren er niet en diegene die een handtekening moest zetten was ook niet te vinden (3 februari).

-Terwijl het virus werd onderzocht liepen de medewerkers van BM en ook inspecteurs gewoon rond op de farm, de zonering was ook nog niet ingegaan en het bedrijf niet afgesloten.

-Toen bekend werd dat het om H5N1 ging zaterdagnacht ging de boel op slot en begon men met het afmaken van de kalkoenen.

-Er is verzuimd de medewerkers toen grote sterfte onder vogels optrad direct een virusremmer te verstrekken. Zondag hadden nog maar een paar mensen, van de duizend arbeiders, een gewone griepspuit gehad en enkele medewerkers van Defra kregen Tamiflu mee.

-BM bleef ontkennen (8 februari) dat er een connectie was met Hongarije toen Weybridge (laboratorium) ontdekte dat het om dezelfde virusfamilie ging die in Hongarije rondwaart. Het virus was nagenoeg identiek, een trekvogel kon uitgesloten worden (want dan verandert het virus).

-De Engelse regering start 9 februari een onderzoek naar de ?Hongarije-link?. Vervoerspapieren werden opgevraagd bij BM en daaruit bleek dat er minstens één vrachtauto uit Hongarije was gekomen met karkassen.

-Nog bleef BM ontkennen dat er van insleep sprake was.

-Toevallig werd in open tonnen slachtafval, die buiten stonden, een etiket gevonden van slachterij Gall Food uit Kecskemet, dat vlak bij de restrictiezone in Hongarije ligt in Szentes waar twee (?) ganzenfarms vorige maand besmet zijn geraakt.

-BM in Savar Hongarije scheen ineens heel veel kalkoenen te hebben willen slachten en hun eigen slachthuis kon dat allemaal niet verwerken. Daarom zijn er kalkoenen vervoerd naar het slachthuis in Kecskemet.

-In Kecskemet zijn ook met H5N1 besmette ganzen geslacht en is een slachterij voor ganzen en kalkoenen.

-Vrachtwagenladingen vol karkassen zijn vanuit het slachthuis in Kecskemet direct geëxporteerd naar Engeland. Tevens is 1000 ton kalkoen naar BM?s bedrijf Saga in Savar gestuurd.

-Er is (nog) geen melding van een uitbraak daar, zo men dat überhaupt zou melden, want Hongarije ontkent alles.

-Vanuit Sarvar is óók een vrachtwagen vertrokken, enkele dagen voordat de uitbraak in Suffolk plaatsvond.

-Ondertussen worden in Engeland zondag en maandag (5 feb.) alle kalkoenen afgemaakt en en passent ontdekt men dat er nog drie schuren van de 22 geïnfecteerd zijn met H5N1.

-Zaterdag 3 februari stelt LNV de ophokplicht weer in en handhaaft deze ondanks dat bekend wordt dat de besmetting via transport heeft plaatsgevonden.

-Maandag 5 februari zegt de EU in risicogebieden pluimvee op te sluiten en vindt massale vaccinatie niet nodig.

-De milieusecretaris Miliband blijft volhouden dat de uitbraak veroorzaakt is door een trekvogel. Later verschuilt hij zich achter ?ikke niet weten?, als inspecteurs het etiket van het slachthuis in Kecskemet vinden.

-BM blijft volhouden dat er geen connectie is met Hongarije maar schort wel de import op.

-Import van vlees uit een besmet ander EU-land is legaal want het is verboden de import te stoppen als er een uitbraak is in een andere lidstaat.

-FSA, de Britse Voedsel en Waren autoriteit, kondigt aan te gaan onderzoeken (9 februari) of er besmet vlees in de winkels ligt maar trekt dit weer in want de hoofdveterinair zegt dat er geen gevaar voor de volksgezondheid is zo dat zo mocht zijn.

-Op 8 februari komt nogmaals 20 ton kalkoenvlees uit Hongarije uit het slachthuis Kecskemet (50 km van het toezichtsgebied) wat gewoon toegelaten wordt omdat dat moet volgens de EU regels. Of de lading onderzocht wordt is niet bekend.

-Op 11 februari stuurt de Hongaarse minister van Landbouw een brief naar de EU dat Hongarije niet de oorzaak is van de uitbraak in Engeland.

-Dit wordt maandag 12 februari nogmaals herhaald, ook al is het virus identiek.

Nu gaat de EU met de doofpot beginnen.

-Er wordt aangekondigd door een EU official dat pas later in de week bekend wordt of het een identiek virus betreft. Dit terwijl Weybridge het virus in Suffolk al geïdentificeerd heeft als hetzelfde als Hongarije. Gelijk werd erbij gezegd dat niet gezegd kan worden hoe het virus in Engeland terecht is gekomen, mocht het (wederom) identiek zijn.

-Maandag wordt ook bekend dat geïmporteerd vlees uit Hongarije dat verwerkt is in Suffolk deels teruggestuurd is naar Hongarije om er worst van te maken en geëxporteerd naar elders. (Waarheen wordt niet vermeld)

-Dinsdag 13 februari begint BM weer met herbevolken en het slachthuis in Suffolk is ook weer open nadat het bedrijf een week geleden geruimd is. Alleen in het toezichtsgebied in Engeland wordt pluimveehouders verzocht het pluimvee binnen te houden, elders in Engeland niet.

-De Europese Commissie maakt na beraad op maandag 12 februari bekend dat er geen connectie is tussen de uitbraak in Engeland en Hongarije.

-De Hongaarse regering ontkent aanwijzingen daaromtrent op de bekende oostblokwijze met ?bewijzen? die uit non-argumenten bestaan, waarmee de Europese Commissie genoegen neemt. Wel geeft de minister toe dat er kalkoenen van BM in Kecskemet geslacht zijn en verkocht zijn naar diverse landen in Europa inclusief Engeland, maar dat er geen virus in deze partijen zat.

-De EU maakt bekend dat er testen zijn gedaan op twee farms van BM in Hongarije, buiten die waar AI was geconstateerd, en dat AI daar niet was vastgesteld. AI op een boerderij van BM?

De hele affaire zit in de doofpot en iedereen kan doorgaan alsof er nooit wat gebeurd is. Engeland (Defra, FSA, Regering, Matthews), Hongarije (Regering, ministerie van Landbouw) en de Europese Unie wassen hun handen in onschuld.

Open blijvende vragen:

Er blijven nog wat vragen open, maar die zullen wel nooit beantwoord worden, want er is ‘toch niks gebeurd?’

-Was BM (net) op tijd en zijn mogelijk besmette kalkoenen aangeboden bij het slachthuis in Kecskemet of hebben de duizenden kalkoenen die ?ineens? geslacht moesten worden de besmetting opgelopen in het slachthuis?

-Wat is de connectie tussen de ganzenfarms in Hongarije, waar AI werd vastgesteld, en BM? Zijn deze eigendom van BM?

-Zijn de farms van BM geïnspecteerd door Defra-medewerkers, zoals aangekondigd werd door FSA?

-Heeft er een onderzoek door FSA plaatsgevonden of er besmet vlees in de Engelse (en Nederlandse?) supermarkten terecht is gekomen?

-Zijn er besmette ganzen in Hongarije buiten het toezichtsgebied geslacht?

-Heeft Hongarije echt niet meer uitbraken dan de twee die er officieel op 24 januari zijn gemeld?

-Hoe kan er volgens de EU geen connectie zijn tussen Hongarije en Engeland, als de EU zelf (per ongeluk?) aangeeft dat er op een boerderij van BM in Hongarije AI was uitgebroken?

De doofpot begint te stinken…… (wordt vervolgd).