International Herald Tribune - Europe

http://www.iht.com/articles/2007/02/13/news/flu.php

Illegale handel de verdachte in vogelpest uitbraken

Elisabeth Rosenthal, 13 februari 2007

Rome: De meeste van de verspreide vogelpest uitbraken tot nu toe dit jaar kunnen zeer waarschijnlijk teruggevoerd worden op illegale of onjuiste handel in pluimvee, vinden deskundigen. Dit slaat waarschijnlijk ook op de recente uitbraken in Nigeria en Egypte, maar ook op de grote uitbraak op een kalkoenfarm in Engeland.

Vorige winter waren het de wilde trekvogels die als eerste zondebok gebruikt werden in de vogelpest besmettingen die in het wilde weg voorkwamen in Europa en Afrika. Dode zwanen en eenden werden in veel landen gevonden, inclusief Oostenrijk, Frankrijk en Italië.

?Veel van ons hebben de rol van de handel onderschat? zei Samuel Jutzi, directeur van het Animal Production and Health van de United Nations Voedsel en Landbouw organisatie in Rome. ? Het virus gedraagt zich anders dan afgelopen jaar ? het is nogal raadselachtig.?

Geen enkele uitbraak is toegeschreven aan wilde vogels dit seizoen tot nu toe en geen enkele wilde vogel is gevonden in Europa of Afrika, ondanks verhoogd toezicht welke het resultaat is van de de crisis vorig jaar.

In de meeste delen van wereld zijn er veel minder uitbraken vergeleken vorig jaar in dezelfde periode (2006). In Europa is er alleen de uitbraak in Hongarije in Januari en een andere op een kalkoenform in Suffolk Engeland geweest.

Onderzoekers van de Food (voedsel) en Agriculture (landbouw) Organisation van de Britse regering verdenken dat handel deze uitbraken veroorzaakt heeft.

Het pluimveebedrijf in Suffolk is eigendom van Bernard Matthews, die ook vogels opfokt in Hongarije, zei een zegsman van het plattelandsministerie Defra, wat ook onderzoek doet naar de uitbraak. Gedeeltelijk verwerkt vlees werd routinematig verscheept van de bedrijven in Hongarije naar het bedrijf in Suffolk voor verdere verwerking.

Hoewel het vogelpestvirus gedood wordt door koken, overleeft het goed op rauw vlees en zulke zendingen kunnen naar Engeland gebracht zijn en op het terrein terecht zijn gekomen. Het virus kan getransporteerd zijn van de verwerkingsfabriek naar de stallen op de schoenen van werkers of via boerderij materialen.

In Afrika en Azië hebben zich verscheidene landen zich dit seizoen ontpopt als herhaalde vogelpest probleemgebieden, met voortdurende uitbraken bij vogels en welke ook overgebracht werden op mensen: Indonesiue in Azië en Egypte en Nigeria in Afrika. Handel zal ook in deze landen een rol spelen, zeggen de deskundigen.

? Er is nog een weg te gaan op deze drie locaties? zei Jutzi. ?In de meeste plaatsen waar we uitbraken gezien hebben dit jaar, zoals Zuid Korea, Engeland, Thailand, Vietnam, is de ziekte weer opgedoken zoals we dat verwacht hebben dat dat af en toe zou gebeuren, maar we weten zeker dat ze weer onder controle zijn?.

Wetenschappers zijn bezorgd dat het virus kan muteren zodat het er klaar voor is mensen te infecteren, wat een wereldwijde pandemie zal worden.

Een team van de United Nations heeft deze week geconcludeerd dat een 16 jarig meisje dat vorige maand overleed in Lagos een bijzonder geval was. Hoewel haar familie in de stad woonde en pluimvee meestal in de supermarkt kocht, hebben ze twee levende vogels op een open markt gekocht vlak voor Kerstmis. Eén kip ging dood onderweg naar huis, het meisje hielp het beest plukken en het karkast voor te bereiden om het te eten.

Hoewel vogelpest onder controle leek te zijn in Nigeria eind vorig jaar, ?is er een opleving geconstateerd in de laatste maanden?, zei Tony Forman, wetenschapper van het UN team. ?Het zou voornamelijk voor moeten komen in grote pluimveebedrijven, maar nu zien we het op kleine boerderijen en bij achtertuin pluimvee.?

Forman zei dat er ? tamelijk goed bewezen bewijs? is dat illegale pluimvee importen en transporten, deels eieren en kippen, verantwoordelijk zijn voor de vogelpest problemen in Egypte en Nigeria.

?De pluimvee sector is de meest omvangrijke ter wereld in de landbouw?, zei Jutzi. ? Er zijn enorme vervoersbewegingen van kippen en andere producten.?

Wetenschappers zijn onzeker waarom wilde vogels niet verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van vogelpest dit jaar, hoewel erop gespeculeerd wordt dat dat komt omdat het een warmere winter is. Vorig jaar was er extreem koud weer in Centraal Azië waar vogelpest endemisch (ingeburgerd) is en waardoor wilde zwanen die normaal niet trekken gedwongen waren verder te trekken over Europa.

====

Koen: zoals ik in 2005!! al zei: het virus heeft een rijbewijs…

EN WIJ MAAR OPHOKKEN VANWEGEN ZGN TREKVOGELS!!!!!!!!!!

Morgen naar Den Haag, eerst langs de Gamma witte stofmaskertjes kopen…

U komt toch ook???