Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

ophokplicht per maandag opgeheven

  • Jean-Paul

    Heb een stuk van het debat met de minister gehoord, volledig had ik geen tijd voor.

    Voor degenen die het niet weten, op internet is zoiets live te volgen, daar hoef je niet voor naar Den Haag http://www.tweedekamer.nl/vergaderingen/commissievergaderingen/vandaag/index.jsp

    Het klonk van de kant van de minister allemaal heel redelijk en ik was (wat ik gehoord heb) het aardig met hem eens

    Wat ik wel graag had gehoord was;

    Een pleidooi om bij elke nieuwe uitbraak in een EU land evenals in Nederland een standstill van 3 dagen verplicht te stellen.

    Nu werden er wel vragen gesteld of de grens, al dan niet tijdelijk, voor een land met een uitbraak dicht kon.

    Maar zoiets zit er in EU verband niet in , en is in verband met willekeur ook beslist niet wenselijk.

    Een standstill heeft hetzelfde effect en is voor het besmette land (of streek bij een groot land) veel effectiever.

    Maar ook geen van 2e kamerleden was blijkbaar op het idee gekomen daar voor te pleiten

  • Koen en vele Anderen

    Goed he? Toch alle moeite van brieven schrijven en hier publiceren beloond.

    Ormel (CDA), Thieme (PvdD), van Velzen (SP) stelden vragen m.b.t. andere (ophok)regels voor hobbypluimvee dan het bedrijfspluimvee.

    Ook de zooi in Engeland werd aan de kaak gesteld.

    Wat op dit prikbord gezet wordt ging ook steeds naar de vaste kamercommissie van landbouw. We hebben nog nóóit zò goed geïnformeerde parlementariërs gehoord, tot op citaatniveau werd het ene na het andere aangehaald en er vragen over gesteld.

    Veerman zei dat hij al bezig was met die differiëntiatie (weet ik veel hoe je dat schrijft) tussen hobby en bedrijf.

    Nu maar hopen dat ‘ons’ Gerda dat rap aan gaat pakken.

    Koen

  • Koen

    17.13 uur zei Veerman dat ophok eraf was en 17.16 uur stond het op internet.

    Dus voor niks zo hard van Den Haag naar huis gereden om kondt te doen van de Blije Boodschap, haha

    DUS LEKKER ALLE DIEREN WEER LOSLATEN MORGEN!!!

    Koen

  • Jean-Paul

    Ja ik lees dat de ophokplicht voor hobby en bedrijfsmatig pluimvee al per maart verschillend wordt beoordeeld

    Zie o.m. http://www.refdag.nl/artikel/1291759/Ophokplicht%20maandag%20voorbij.html

  • Sigrid/Koen

    Politiek vriendelijker voor de hobbydierhouders.14.02.07.

    Vanmiddag vond het debat plaats tussen de Vaste Commissie van LNV, bestaande uit leden van de Tweede Kamer, en minister Veerman. In zijn laatste vergadering als minister gaf Veerman om 17u13 aan, dat hij de ophokplicht voor hobbydieren maandag 19 februari opheft. Afhankelijk van het advies van deskundigen wordt bekeken of dit ook voor bedrijfsmatig gehouden pluimvee gaat gelden. Om 17u16 stond het bericht op de site van LNV.

    In het debat pleitten zonder uitzondering alle Tweede Kamerleden voor opheffing van de ophokplicht. De een direct, de ander onder voorwaarden, de een meer van harte dan de ander.

    De heer Ormel (CDA) pleitte voor een differentiëring, waardoor voor hobbydierhouders andere regels gaan gelden dan voor bedrijfspluimveehouders. Tevens pleitte Ormel voor een versoepeling van de voorwaarden waaronder vaccinatie plaatsvindt.

    Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) kwam regelrecht voor de hobbydierhouders op en vroeg welke bewijzen er zijn dat hobbydieren een gevaar vormen. Zij vroeg Veerman ook om de kosten van vaccinatie van de hobbydierhouders te compenseren. Uitgebreid ging zij in op transport als de boosdoener en vroeg wanneer er aan de concentratie van de bio-industrie wat zou worden gedaan.

    Mevr. Snijder (VVD) sprak haar verbazing uit dat de maatregelen in Nederland zo verschilden van die in andere landen, en dat zelfs de besmette stallen in Engeland al opnieuw bevolkt zijn. Zij pleitte voor onderzoek naar het transport van karkassen uit Hongarije naar Engeland. (De EU-regels maken echter een ‘stand stil’ buiten een besmet gebied onmogelijk). Mocht het virus via transport zijn verspreid (wat vrijwel zeker het geval is) dan zal dit ook consequenties (dienen te) hebben voor het beleid inzake dierziektebestrijding.

    Krista van Velzen (SP) viel Marianne Thieme helemaal bij en meldde bovendien, dat er nog steeds gevallen zijn dat gemeentes dwarsliggen wanneer een hobbydierhouder een overkapping wil/moet bouwen. Zij wilde alleen ophok van hobbydieren als er in Nederland echt een uitbraak is.

    De heer van der Vlies (SGP) wilde een onderzoek naar de mogelijkheden die een differentiëring tussen hobbypluimvee en bedrijfspluimvee mogelijk maakt.

    Mevr. van Gent (Groen Links) geloofde het verhaal van de trekvogels niet, wees naar de vele transporten en pleitte er ook voor dat de rekening van de hobbydierhouders bij de bedrijfssektor dient te worden neergelegd.

    De heer Waalkens (PvdA) wilde eveneens adviezen van deskundigen.

    Zowel het CDA, de VVD, de SGP en de PvdA wilden eerst een deskundigenadvies afwachten en dan pas wat doen. ‘Wij zijn geen veterinairen en hebben de kennis niet’ was een vaak gehoorde opmerking.

    Na schorsing maakte minister Veerman de opheffing van de ophokplicht bekend. Op basis van het advies over de vogeltrek van SOVON zal de minister van LNV naar verwachting begin maart de afschermplicht voor commercieel pluimvee weer instellen. De groep met bedrijfsmatig buitenlopende kippen vormt vanwege haar grote aantallen dieren en de grootte van de uitloopmogelijkheid het grootste risico voor de introductie en verspreiding van vogelgriep.

    Hij gaf tevens aan, dat voor hobbypluimvee een andere beleid zal gaan gelden dan voor bedrijfspluimvee. Voor de hobbydierhouders wil het ministerie overgaan van een voorzorgbenadering naar een risicobenadering, waarbij de directe link met de aanvang van de vogeltrek wordt losgelaten. De afschermplicht wordt voor hobbydierhouders alleen dan ingesteld als er risicovolle vogelgriep-uitbraken in Europa zijn of besmette vogels gevonden worden in landen langs relevante trekroutes over en naar Nederland.

    Het debat toonde aan, dat de feiten en argumenten, die in de afgelopen anderhalve week door NWPP, NBvH, EPA-rb, Aviornis en andere organisaties zijn aangedragen, eindelijk, onder druk van de politiek (is het doorgedrongen dat ca. 1 miljoen burgers, hobbydierhouders en hun familieleden, een niet te verwaarlozen groep kiezers vormen?) bij LNV serieus moeten worden genomen en gehoor lijken te vinden.

    Namens de European Poultry Association-rare breeds

    Ing.J.Ringnalda.

    www.europeanpoultryassociation.eu

    info@europeanpoultryassociation.eu

  • maria

    Wel, gelukkig dat er toch eindelijk iets begint door te dringen in den Haag.

    Maar….waarom pas maandag opheffing van de afschermplicht en niet vandaag of morgen???

    Maria

  • Koen

    Briefing/instructie van de ambtenaren, nieuwe taken uitdelen, werkje buiten hoeft niet meer. Denk ik, je moet ze toch aan 't werk houden?

    Die 20 rijden nu rond voor niks, tenzij er onsportievelingen tussen zitten die nog even een waarschuwing gaan uitdelen, haha

    Koen

  • Ankie

    Sigrid/Koen schreef:

    > Het debat toonde aan, dat de feiten en argumenten, die in de

    > afgelopen anderhalve week door NWPP, NBvH, EPA-rb, Aviornis

    > en andere organisaties zijn aangedragen, eindelijk, onder

    > druk van de politiek (is het doorgedrongen dat ca. 1 miljoen

    > burgers, hobbydierhouders en hun familieleden, een niet te

    > verwaarlozen groep kiezers vormen?) bij LNV serieus moeten

    > worden genomen en gehoor lijken te vinden.

    >

    NWPP = o.a. NBvH en Avionis, zoals het er nu staat is het een beetje dubbel op en de NHDB is hierbij duidelijk vergeten. ( http://www.nhdb.nl )

    Ankie