Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

Grote pestzooi bij Matthews, hoe goed is de bioindustrie 'afgeschermd'?

  • Koen

    Uit het bericht in The Times blijkt dat het een enorme zooi is op de farm van Matthews in Holton.

    Het management zelf heeft al een jaar geleden aan de bel getrokken dat het niet kòn al die vleesresten die open en bloot buiten lagen, grijpklaar voor meeuwen en ratten.

    Ratten? Die roei je toch uit te vuur en te zwaard? Desnoods haal je er een speciaal bedrijf bij! Of de Gemeente als ze uit een ‘openbare’ sloot komen.

    De meeuwen gingen al tijden aan de haal met lekkere stukjes slachtafval, tot 1,5 km van het bedrijf in Holton waar ze op daken van boerderijen zaten te eten.

    Ook plastic zakken met resten en sapjes waaiden vrolijk over het terrein. En door de pootjes en poepjes van wilde vogels en die ratten kunnen Enge Dingen ook makkelijk in de strooisel opslag terechtkomen.

    In de daken van de stallen zaten gaten, groot genoeg om regenwater door naar binnen te laten lekken en knaagdiertjes toegang te geven.

    En terwijl de eerste kuikens doodgingen in een stal sleepten de medewerkers onder hun schoenen en met wielen, kratten of pallets het virus naar de andere 3 stallen met kalkoenen.

    Is niet raar ook, iedereen liep nog vrolijk 2x 24uur rondjes over het terrein terwijl de kuikens al bij bosjes stierven. Dat is dankzij de trage reactie van de Britse diensten.

    Het is een aaneenschakeling van rottigheid.

    Nog altijd blijft het bedrijf volhouden dat er niks aan het handje is en er volgens de EU regels geproduceerd wordt.

    De Britse overheid onderzoekt NOG STEEDS gekoeld vlees op besmetting met H5N1. En in Hongarije is het ministerie alle vervoersbewegingen tussen SaGa (ook een vleesbedrijf van Matthews), Gall Food, het slachthuis en de besmette ganzen boerderijen waarvan er minsten 1 van Matthews is, na te trekken.

    De Britse regering onderzoekt ondertussen wel of het bedrijf vervolgd gaat worden voor de sowieso belabberde biosecurity die geconstateerd is.

    Hoe zit het in Nederland met het lekwater dicht zijn van stallen van bioindustrie pluimvee? Kan daar echt geen ratje naar binnen? Staan er ontsmettingsbakken en trekken de boeren speciale kleding aan?

    Hoe beschermend zijn de ‘beschermende’ maatregelen eigenlijk als het gaat om BEDRIJVEN die volgens de EU regels van biosecurity werken?

    Ik heb nog nergens gelezen dat de AID inspecteurs op pad stuurt om de ‘afscherming’ van de pluimveebedrijven te controleren op bouwkundige mankementen.

    Kijk, zolang de pluimveeindustrie het verrekt om preventief te vaccineren tegen vogelpest mag er ook wel verlangd worden dat ze adequate biosecurity maatregelen treffen. Dus rat- en muisvrije stallen en dichte daken minstens.

    Het bedrijf in Holton is een mooi voorbeeld, de Engelse AID/RVV heeft ook verzuimd te controleren of dat bedrijf zich aan de regels houdt.

    Het is lekker makkelijk voor controlerende instanties als AID om rond te rijden tijdens een afscherm- of ophokperiode, laat die zelfde controleurs de boel eens echt goed controleren bij de bioindustrie als ze de hobbydierhouders met rust moeten laten volgens de regels.

    Wat in Engeland kan, kan hier ook.

    Koen

    http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/health/article1398297.ece

  • maria

    Als dit allemaal waar is, dan was de ophokplicht hier toch wel terecht.Die meeuwen kunnen best even de zee overvliegen!:D

    Maria

  • edgard

    Zeker weten Maria, en vergeet niet de wiet-wiet vogels!! Daar stikt het van langs al onze grenzen!!

    Edgard

  • Jean-Paul

    ophokplicht is b.v. in Duitsland nog aanwezig, voor de risicogebieden.

    Nu bericht in Agr. Dagblad dat de afzet van Freilandeieren in de knel komt

  • Jean-Paul

    Koen brult zoals gewoonlijk weer eens een beettje te hard

    Ook in Engeland is het een schandaal en vind men het bepaald niet “gewoon”

    <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

    Bernard Matthews moet honderden mensen ontslaan

    Holton – Het Britse vleesbedrijf Bernard Matthews heeft na de vo­gelpestcrisis op het bedrijf 130 werknemers tijdelijk ontslag aan­gezegd. De directie voegt daar echter aan toe dat verdere ontsla­gen voor 400 tot 500 man niet zijn uit te sluiten.

    ”Dit was een erg moeilijke be­slissing maar onder de huidige omstandigheden is het de enige optie”, aldus een woordvoerder. Bernard Matthews heeft de verko­pen van kalkoen, kip en vleeswa­ren na de ontdekking van H5N1 met 40 procent zien inzakken.

    Minister David Miliband heeft het Lagerhuis meegedeeld dat het bedrijf tot nu toe geen compensa­tie voor de 159.000 geruimde kal­koenen heeft ontvangen. Daar zou het wettelijk wel recht op hebben, maar de kans blijft groot dat de autoriteiten een strafvervolging gaan instellen wegens verschil­lende overtredingen van de regels voor vleesafval en hygiëne op het bedrijf.

    Miliband onderstreepte in zijn verklaring nog eens dat zijn in­specteurs bij toeval ontdekten dat Matthews grote hoeveelheden vlees invoert uit Hongarije, waar vorige maand vogelgriep is ont­dekt. De Britse en Hongaarse au­toriteiten proberen met de Euro­pese Commissie in kaart te bren­gen of het virus langs deze weg kan zijn overgebracht.

  • Brullende Koen :-)

    Zo hard brul ik niet hoor, 't is toch wel allemaal waar.

    Ondertussen kreeg ik bevestigende brief van VWA dat ook hier in Nederland, net als in de rest van Europa, vleesproducten van Bernard Matthews verkocht worden in onze supermarkten.

    Onderzoek daarnaar of uit de schappen halen was niet nodig want jij en/of je dieren krijgen ALLEEN maar vogelpest als je in aanraking komt met poep of vliegende poepdeeltjes. DIE had ik nog niet gehoord.

    Dus de mogelijk besmette kratten in de supermarkt, en ontdooiingssapjes op je aanrecht kunnen helemaal geen kwaad voor jou en als het aan je kleeft ook niet voor je kippen en watervogels.

    Mijn reactie is:

    Sinds wanneer is de consument verantwoordelijk voor het NIET verspreiden van vogelpest?

    Waarom kunnen we MOGELIJK met H5N1 besmet vlees kopen?

    Vanaf 21 januari kunnen besmette vleesproducten de Europese markt zijn opgegaan. Vergeet dat niet.

    Eet smakelijk Nederland, onder een ander label eten jullie waarschijnlijk de troep van Bernard Matthews.

    Brullende Koen