?Ophokken leghennen alleen nodig bij dreigende vogelpest?
Biologische leghennenhouders moeten het imago van hun sector goed houden, stelt Jaap van Deelen, voorzitter van de Biologische Pluimveehouders Vereniging (BPV). Naar aanleiding van de vondst in Voorthuizen, zegt de preses: ?Het ministerie moet het draaiboek voor vogelpest aanpassen?.
DOOR DERK KLEIN KRANENBERG INTERVIEW
Een ophokplicht voor leghennen is alleen noodzakelijk als er een re? dreiging van vogelpest is, vindt Jaap van Deelen. Dit dus als er in Nederland of de omringende landen dode vogels met het virus gevonden worden. De voorgestelde ophokplicht per 1 september van dit jaar is veel te voorbarig, stelt de biologische leghennenhouder uit het Gelderse De Glind. Van Deelen (43) volgde in juni van dit jaar Chris Borren op als voorzitter van de Biologische Pluimveehouders Vereniging (BPV). Borren kreeg het te druk met werkzaamheden op zijn eigen bedrijf.
Van Deelen vindt de ophokplicht van afgelopen voorjaar terecht, omdat er een daadwerkelijke dreiging van vogelpest was voor de Nederlandse leghennenhouders. Dat de uitbraken van vogelpest uiteindelijk beperkt zijn gebleven tot Duitsland en Frankrijk is gunstig de Nederlandse leghennenhouders. ?De Nederlandse overheid moet ophokplicht echter niet standaard opleggen in het voor? en najaar aan Nederlandse leghennenhouders. Het wel of niet invoeren van een ophokplicht moet afhangen van de vogelpestsituatie op dat moment en een inschatting van de kans dat Nederland besmet raakt met vogelpest. Is die kans erg klein, dan moet er geen ophokplicht komen?, stelt de nieuwe BPV-voorzitter.
Het liefst zou Van Deelen zien dat er nooit meer een ophokplicht komt voor in ieder geval de biologische leghennenhouders.
?Biologische leghennen horen buiten te lopen. Dat hoort bij de filosofie van de biologische veehouderij.? Naast de permanente mogelijkheid om biologische leghennen buiten te laten lopen, zouden ook Freiland-leghennen volgens Van Deelen altijd buiten moeten kunnen lopen.
Om in de toekomst aan een ophokplicht te ontkomen, is echter een vaccinatie van de leghennen tegen vogelpest nodig. Dat levert juist grote problemen op voor de Nederlandse leghennenhouders.
Een groot deel van de Nederlandse eieren gaat namenlijk naar Duitsland. De Duitse afnemers willen echter geen eieren van tegen vogelpest ge?e dieren. De Nederlandse overheid en LTO Nederland hebben al geprobeerd om de Duitsers te overtuigen dat het enten van leghennen tegen vogelpest geen veiligheidsrisico?s voor de eieren van de dieren opleveren.
Tevergeefs, want de Duitsers blijven eieren van tegen volgepest ge?e leghennnen weigeren. ?Daardoor willen Nederlandse pakstations ook geen eieren van gevaccineerde leghennen hebben. Volgens de regels van de KAT, de Duitse controleorganisatie voor alternatief geproduceerde eieren, mogen pakstations geen eieren van gevaccineerde leghennen verhandelen, omdat die tussen de eieren van niet-ge?e dieren terecht kunnen komen?, legt de BPV-voorzitter uit. ?Samen met de Dierenbescherming proberen wij Nederlandse supermarkten over te halen om eieren te gaan verkopen
Jonge bestuurders in de land- en tuinbouw. Wat drijft hen? In een zomerserie gaan ze daarover in gesprek. Vandaag: Jaap van Deelen
van leghennen, die het hele jaar buiten lopen. Consumenten blijven biologische eieren gewoon kopen, ook als de dieren opgehokt zijn.? Deelen vindt de maatregelen van het ministerie van landbouw naar aanleiding van de recente vondst van laagpathogene vogelpest in Voorthuizen overdreven.
?Misschien was dit virus al twee maanden aanwezig op dit bedrijf, omdat je daar vier keer per jaar controleert. Door het monitoren op vogelpest zul je in de toekomst meer van dit soort gevallen tegenkomen. Het draaiboek voor vogelpest moet het ministerie aanpassen?, vindt hij.
Naast de problemen met de vogelpest, ophokplicht en vaccinatie van hun dieren ontvangen de biologische leghennenhouders nu erg lage prijzen (10 tot 10,5 cent per stuk) voor hun eieren.
Dat is een gevolg van een overschot aan biologische eieren in Duitsland. De kostprijs van een biologisch ei ligt op 12,5 tot 13,0 cent per stuk, inclusief arbeid en grond. Biologische leghennenhouders komen zodoende 2 tot 3 cent per ei tekort. De BPV heeft een werkgroep ingesteld, die moet onderzoeken hoe de opbrengst voor biologische eieren weer kan stijgen.
Biologische leghennenhouders moeten het imago van hun sector goed houden, vindt Van Deelen.
Zo pleit hij voor strengere eisen voor het houden van biologische leghennen, zoals eenmaximum aantal biologische leghennen per locatie of stal.
?Biologische leghennen horen buiten te lopen?
——————————————————————————–
Jaap van Deelen, de nieuwe voorzitter van de Biologische Pluimveehouders Vereniging (BPV). Foto Sjef Prins
Powered by TECNAVIA Copyright ©2006 Agrarisch Dagblad, publicatie 15/08/2006