Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

Blauwe tongziekte... apocalyps

  • Plensbui

    Sinds 22.45 uur zit de Nederlandse export op slot m.b.t. herkauwers.

    Dat vanwege blauwe tong ziekte (blue tongue spreek uit bloe tongk).

    Komt van een steekmug.

    Rond de middellandse zee is wordt daartegen

    G E V A C C I N E E R D

    tis maar dat jullie 't weten

    kijken of ze t.z.t. tegen blauwe tongziekte gevaccineerde dieren gaan boycotten.

    wat niet weet dat niet deert

    en nu weten ze 't

    dus deert 't ook

    wat een gekkenhuis, lijkt wel de apocalyps met die dierenziektes.

    nu moeten ze alle koeien volsmeren met deet.

  • Jelle Abma

    De Europese verordening tegen blue tongue voorziet in vaccinatie. LNV rept er nog niet over in haar berichten. Zou wel tijd worden. Wel moet weer er opgehokt worden binnen 20 kilometer rond het besmette bedrijf met ook nog 150 kilometer toezicht- en beschermingsgebieden. Wat voor heilzame werking gaat er toch uit van dat eeuwige ophokken?

    Arie nu jij op de baricade en samen met LNV eisen dat er gevaccineerd gaat worden anders ga je failliet.

  • Plensbui

    In het eerste bericht van LNV toen BT nog ‘verdacht’ was werd er gemeld dat er rond de middellandse zee gevaccineerd werd tegen deze ziekte omdat die inheems is zoals de muggen.

    Vaccinatie is hier niet mogelijk stond erin omdat er hier geen vaccin is.

    Dat stond nogal cryptisch geschreven.

    Ik zal voortaan die berichten gaan bewaren want ze vernieuwen de pagina's op de LNV site natuurlijk steeds want verdenking is nu echt.

    Nu is de verklaring weer dat die mug meegekomen is met het vakantieverkeer.

    Kennelijk H5N1 ook in Blijdorp.

    Stilletjes is het hè? Omtrent Blijdorp/H5N1….

  • arie.j

    In het Agr. Dagblad hebben ze een veel erger vermoeden.

    Vaccineren is niet aan de orden want er is geen vaccin in Nederland.

    Op Zibb.nl hebben ze het nog steeds over een vermoeden, waarom ze daar niet actueel zijn weet ik ook niet.

    Het is voor mij ook nieuw, ja je las er wel over maar het was een tropische ziekte die hier nooit aan de orde zou komen .

    Wat jij met die Apocalyps bedoeld weet ik niet, het is geen nieuwe ziekte, maar het is niet duidelijk hoe nu de overbrenging is

    Verder hebben ze nu volgens de site allerlei verschillende bescherming gebieden, rare zaak hoor.

    Ik lees n.l. niets over Belgisch of Duits gebied, wel mag er geen vee uit Groningen worden geëxporteerd.

    Denken ze nu echt dat die vliegjes zich iets van lands grenzen aantrekken?

    <<<<<<<<<<<<<<<<

    Tropische temperatuur juli geen verklaring voor verdenking bluetongue

    DOOR GINEKE MONS ACHTERGROND

    Nu er sprake is van een verden­king van bluetongue bij schapen in Zuid–Limburg, rijst direct de vraag: hoe zou die ziekte daar kunnen zijn gekomen? Het virus wordt verspreid door tropische mugjes, de Culicoïdes imicola.

    Tot nu toe kwam Bluetongue in Europa vooral voor in landen rond de Middellandse Zee. Maar de hele maand juli was het in Ne­derland ook tropisch warm. Heb­ben de hoge temperaturen de mug wellicht naar het Noorden gelokt?

    Schapenspecialist Piet Vellema van de diergezondheidsdienst GD lijkt dat scenario niet logisch.

    ”De afgelopen jaren heeft de imi­cola zich heel geleidelijk ver­spreid”, geeft hij aan. ”De ver­spreiding van Zuid- naar Noord­ Italië ging met een snelheid van ongeveer honderd kilometer per jaar. Zo’n sprong van vijftienhon­derd kilometer ineens pas niet in dat beeld.” Het ’meeliften’ van muggen via bijvoorbeeld terugkerende va­kantiegangers ligt volgens Velle­ma ook niet voor de hand. ”Dan zouden we in het verleden toch vaker met dat soort gevallen te maken hebben gehad”, zegt de schapenspecialist.

    Tekenend is volgens Vellema ook dat de mug sinds 2003, 2004 niet noemenswaardig in noorde­lijke richting is opgeschoven.

    Het bluetongue-virus komt voor in een brede band van lan­den tussen ongeveer 40 graden noorderbreedte en 35 graden zui­derbreedte.

    In Europa liggen Ita­lië, Spanje, Portugal en Grieken­land in de gevarenzone. Vorig jaar kampte Spanje nog met een uitbraak, met name in de provin­cie Andalusië. In 2004 had ook Portugal ermee te maken.

    De angst bestaat dat de ’kli­maatzone’ van de imicola naar het Noorden opschuift. Ook is het mogelijk dat andere Culicoïdes­soorten, die wel goed gedijen in koelere streken, via het aanprik­ken van besmette dieren ook zelf het virus kunnen gaan versprei­den. Er zijn concrete aanwijzin­gen dat ook andere Culicoïdes­soorten het virus kunnen over­brengen, stelde Vellema al eind 2004. Alleen in Nederland zijn er volgens hem al honderd Culicoï­des- soorten.

    Bluetongue is een zogenoemd Orbivirus. Schapen, runderen, geiten, dromedarissen en wilde herkauwers zijn de belangrijkste ’gastheren’ van het virus, maar alleen schapen worden er echt ziek van. Het virus tast bij scha­pen de ’binnenbekleding’ van bloedvaten aan. Dat leidt tot bloe­dingen. De schapen krijgen hoge koorts en ontstekingen aan de mond en tong – die wordt blauw, vandaar de naam. Ook kreupel­heid als gevolg van klauwontste­kingen, spontane abortussen en longontsteking kunnen het ge­volg zijn. Getroffen dieren gaan acuut dood, of knappen weer op, maar dat kan lang duren. Een Limburgse krant meldt dat de ziekte al aan tientallen schapen het leven heeft gekost.

    De schapenziekte is voor het eerst beschreven in Zuid-Afrika aan het einde van de achttiende eeuw, na import van Merino­schapen uit Europa. In 1943 werd bluetongue gerapporteerd in Cy­prus, gevolgd door uitbraken in Israel, de Verenigde Staten, Spanje, Portugal, Pakistan en In­dia. Met name de uitbraken in Cyprus in ’43 (tot 70 procent van de schapen dood) en in Spanje (133.000 dode dieren) en Portugal (46.000) in ’56 waren dermate de­sastreus dat de OIE besloot om bluetongue toe te voegen aan de internationale A-lijst van dier­ziektes.

    In Zuid-Europa worden dieren wel ingeënt tegen bluetongue. In Nederland is er geen vaccin be­schikbaar. Het ministerie van landbouw vindt het nog te vroeg om nu al te praten over een even­tuele ontheffing van het gebruik van dat vaccin in Nederland. Het ministerie wacht eerst af tot de verdenking van bluetongue al of niet bevestigd wordt.

    Zuid-Europa ligt in de gevarenzone In Nederland is geen vaccin beschikbaar

    Powered by TECNAVIA Copyright ©2006 Agrarisch Dagblad, publicatie 18/08/2006

  • maria

    Wordt het niet tijd om een nieuw prikbord te beginnen waarvan de naam de lading beter dekt?Of om dit prikbord de naam: “veeziekten”o.i.d. te geven?

    Het gaat hier niet meer om vogelgriep, maar om een andere dierziekte die toevallig ook door een virus wordt veroorzaakt.Heel interessant voor houders van herkauwers en andere geinteresseerden. Maar verwarrend voor mensen die dit prikbord proberen te lezen omdat ze op de hoogte willen zijn van de implicaties van vogelgriep voor de mens( en niet alleen de commerciele!) Als straks ook nog de bacteriele aandoeningen er bij betrokken worden is de draad helemaal niet meer te volgen.

    Maria

  • arie.j

    Opstallen (koeien duwen we niet in een hok) is alleen overdag, heeft natuurlijk te maken met die bewuste vliegjes

    Failliet zal wel meevallen, lastig zou het op den duur wel zijn als er geen vaarzen van me op export meer mogen, maar het wordt winter dus dat vliegjes probleem is dan zeker over.

    En verder moet je het niet vergelijken met MKZ, varkens hebben geen probleem, melk wordt gewoon verwerkt en verkocht en vlees idem dito, alleen levend vee heeft de nodige beperkingen, ook in het binnenland, dat is lastig en kost ongetwijfeld geld.

    Hoe lang duurt het? , Dat is de grote vraag, kouder wordt het vanzelf, maar moeten we op de herfst wachten? En hoe diep in de herfst?

    En dan zal in de winter wel de discussie over enten etc. volgen.

  • arie.j

    Onder aan het prikbord maria staat een link waarmee je rechtsstreeks naar Co Scholten,(de Webmaster) kunt mailen.

    Je hebt natuurlijk wel enigzins gelijk maar er zijn allerlei dwarsverbanden met deze en andere door de EU bestrijdingplichtig gestelde dierziekten zoals Aviaire Influenza, Newcastle disease, Mond- en klauwzeer, Klassieke varkenspest, Afrikaanse varkenspest, Bluetongue en Runderpest.

    Zelf zou ik liever het onderwerp van dit prikbord breder maken dan in willen perken.

    Nu ja we horen het wel als Co het niet goed vind.

  • Plensbui

    Rode draad is bij vogelpest en veel andere dierziektes het vaccinatiebeleid.

    We kunnen ook duidelijker zijn in onze posts door bij dit topic bijv. ‘schapen’ te zetten. Ik zal er in het vervolg op letten.

  • Jelle Abma

    Ik ben er ook voor deze pagina te verbreden tot dierziekten boerderijdieren.

    Het gaat om hetzelfde overheids- en EUbeleid. Anders ben je gedwongen op diverse pagina's praktisch hetzelfde te zetten. Zoveel tijd heb ik niet.

    Inderdaad misschien in de titel van je stukken zetten waar het om gaat. Bij blue tongue gebeurt dat al duidelijk

  • Jelle Abma

    Nou dan moeten die toeristen wel veel muggen hebben meegenomen. Het zijn ook zulke leuke beestjes. Ik ga er ook elk jaar op uit om er zoveel mogelijk te verzamelen. Volgend jaar ga ik ze verzamelen voor de afrikaanse runderpest.