Rivista -> N. 2 - 15 settembre 2005

La blue tongue o lingua blu

di Cristano Papeschi

http://www.rivistadiagraria.org/riviste/vedi.php?news_id=9&cat_id=8

Deze meneer is zootechnologisch hoogleraar aan de universiteit van Pisa.

Nou, dat heb ik dus ‘gelezen’ dankzij 3 jaar Latijn dat ik in m'n vorige leven heb gehad.

Er staat in dat het mugje 1 tot 2 mm groot is, vergelijkbaar met het mugje dat zomereczeem bij paarden en pony's veroorzaakt. Habitat is net als eczeemmugje in de buurt van water waar ze hun eieren kunnen leggen.

De ziekte is voor het eerst in Italië opgedoken in 2000 in Sardinië en het mugje + ziekte is van oorsprong tropisch. Het virus is een Rheovirus met als ondergroep Orbivirus die weer uit 24 verschillende soorten bestaat.

Italië verbaast zich over het noordelijker opschuiven in korte tijd van deze ziekte + mug. Sinds 2003 wordt er structureel gevaccineerd tegen deze ziekte met een levend vaccin dat gekweekt wordt in embryo's.

Het minimugje is actief rond middernacht, dit is anders dan het eczeem veroorzakende mugje dat vooral in de schemer (zonsop- en ondergang) actief is.

Verder in het stuk de wijze van onderzoek om tot diagnose te komen.

Dieren die het krijgen en eraan doodgaan zijn alléén schapen, andere herkauwers worden ziek: geiten, mouflons, steenbokken, runderen. De eerste ziekteverschijnselen (koorts en blaren rond mond en oogranden) komen na 5 tot 7 dagen na infectie. Dieren die gevoelig zijn moeten opgestald worden 's nachts. Of ze moeten verplaatst worden uit de gebieden waar de ziekte endemisch is, of ze moeten gevaccineerd worden. Zieke dieren moeten direct uit het gebied gehaald worden en op stal verzorgd worden. (dit is waarschijnlijk om te voorkomen dat de muggen zieke dieren prikken en zo het virus doorgeven aan gezonde dieren, Plensbui.)

Anti insectenmiddelen moeten gebruikt worden in gebieden waar de ziekte heerst, dus de omgeving van de geïnfecteerde dieren moet behandeld worden met insecticiden (water etc om voortplanting van de mug te voorkomen).

Lijkt in een gebied de ziekte endemisch te zijn dan moet er gemonitord worden middels bloedproeven bij div. herkauwers. Zodra positief gevonden wordt dan maatregelen nemen.

De schrijver wijt het aan het veranderende klimaat, het warmer worden, dat een tropische ziekte noordwaarts gaat. In Italië het zuiden tot het midden. De mug wordt inactief bij 12 graden oftewel actief bij temperaturen boven de 12 graden. Onder de 12 graden dooft het virus snel uit. Het mugje kan het virus snel overbrengen doordat het steekt en zuigt bij een geïnfecteerd dier en zo het volgende dier kan infecteren.

Zo, dat is wat warrig opgeschreven wat er in het stuk staat. ‘Lees’ zelf maar na.