Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

Exportverbod nog strenger

  • Plensbui

    http://www.volkskrant.nl/buitenland/article341271.ece/EC_wil_ruimer_exportverbod_wegens_blauwtong

  • arie.j

    Even een spatie uit de kant je link plakken Plensbui en hij is aanklikbaar.

    Zo, zo de Schoonebeekerschaapskudde met zijn zeldzame schapen op de Brunssummerheide ook getroffen en daar ook dode schapen.

    Je zou er hier bijna blij om worden, zijn we misschien van het zeldzame gemekker van ene Chantal ook af.

  • arie.j

    Volgens de veterinair epidemioloog in het volgende artikel overwintert het virus niet in deze streken, laten we hopen dat hij gelijk heeft.

    http://www.nu.nl/news.jsp?n=807082&c=12

  • chantal van dam

    Geen geheugen zeker.

    Tijdens de MKZ crisis waar geen enkele hobbyherkauwer besmet was, alleen produktiedieren, is in de ruimingswaan van LNV vrijwel de totale kudde schoonebeekers geruimd.

    Wat er van overgegebleven is was te weinig om op korte termijn een vitale kudde van te creeeren. De huidige dieren zijn het resultaat van vergaande inteeld en de voor deze dieren wat gematigder dwang van LNV om hier ook dubbel ARR dieren van te maken dat ook weer met inteeld gepaard gaan. Het resultaat is een groep dieren die kwetbaarder is dan het gemiddelde produktiedier en dat stelt al weinig voor. Vooral blij zijn Arie!

  • chantal van dam

    Hij zegt erbij dat er dan geen besmet vee moet zijn in het voorjaar. Dat betekend dus dat alle dieren immuun gemaakt worden door vaccinatie. Dat lukt dus nooit. De generatie Inheemse knutten dat de winter ingaat overleefd die met gemak net zo als alle andere inheemse muggen in Nederland. Vries maar eens een mug in na ontdooien is die nog steeds springlevend.

    Volgens intervet lopen er in Europa duizenden runderen rond die drager zijn. Het is dus al endemisch.

  • maria

    Nou en of!! Op een eerste wat warmere dag in januari of februari kun je lelijk in je kop gestoken worden door muggen!!!Of het ook geldt voor knutten zou ik niet weten, maar met name de vrouwelijke muggen overleven in kelders en dergelijke ruimtes.

    Maria

  • Plensbui

    Maria, dat is nieuws.

    Het zijn de vrouwelijke muggen die steken, dat doen ze als ze bezig zijn eieren te maken in hun lijfjes. Daarvoor hebben ze bloed nodig.

    Betekent dus dat in die kelder kennelijk bevruchte damesmuggen zitten te overwinteren? Of misschien was het een winterparing?

    Voordat er eieren gelegd worden moet er eerst conceptie plaatsvinden.

    Daarom maak ik me tot begin juli niet druk over een mug of wat in de slaapkamer, ik heb dan ook bijna geen bulten.

    Maar als het lekker warm is geweest en bovendien ook nog vochtig zie ik eruit als oorlogsinvalide indien er 2 of 3 muggen bij mij hebben overnacht.

    Het mugje dat nu BT overbrengt is ook verantwoordelijk voor staart- en maneneczeem bij paarden.

    Bij staart- en maneneczeem reageren paarden allergisch op een eiwit in het speeksel van het mugje culicoïde. Er zijn zo'n duizend soorten culicoïdes, waarvan 10% een allergische reactie kan veroorzaken.

    In Nederland is eigenlijk nog maar weinig bekend over dit mugje. Er wordt wel gezegd dat ze in aantal toenemen, maar dat is moeilijk te bewijzen omdat niet bekend hoeveel ze vroeger voorkwamen. Wel is duidelijk dat de mugjes zich meer over Nederland verspreiden, waar ze vroeger vooral in Brabant, Limburg en de Achterhoek voorkwamen, zie je ze nu ook in andere gebieden. Dat is een gevolg van veranderingen in het klimaat.

    In de Verenigde Staten en Schotland is veel meer bekend over de culicoïde, omdat toeristen daar veel last hebben van het mugje.

    Het mugje broedt in vochtige gebieden, zoals moerassen, veengrond, bos met vochtige ondergrond en rond meren en rivieren. Het mugje kan niet zo goed vliegen en blijft daarom graag in de buurt van de broedplaats. Ze vinden de paarden op basis van hun geur en lichaamswarmte.

    De cuicoïdes zijn actief van april tot oktober, met pieken in mei/juni en van augustus tot oktober. Je ziet ze vooral in de ochtend- en avondschemering.

  • arie.j

    Er is maar een beprkt gedeelte van Schoonebeekers in Nederland geruimd, en zeker niet de die van huidige besmette kudde in Limburg.

    <<<<<<

    Virus treft ook zeldzaam schapenras

    Hilversum – Het bluetonguevirus heeft ook de Schoonebeeker­schaapskudde op de Brunssum­merheide getroffen.

    Vier andere schapen uit deze kudde worden onderzocht, maak­te Natuurmonumenten bekend. De mond- en klauwzeercrisis trof het schapenras ook in 2001 al. Toen werd uit voorzorg een ge­zonde kudde Schoonebeekerscha­pen van het Gelders Landschap geruimd.

    In Nederland lopen ongeveer 1.500 Schoonebeekerschapen. De kudde in Limburg telt 400 scha­pen.

    ANP

    Powered by TECNAVIA Copyright ©2006 Agrarisch Dagblad, publicatie 22/08/2006