Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

Nog geen toegestaan schapenmiddel

  • arie.j

    Nog geen toegestaan schapenmiddel

    Den Haag ? Boeren rondom Kerk­rade zijn in verband met de vondst van bluetongue verplicht hun die­ren te behandelen met insectici­den. Voor schapen is echter geen middel toegestaan. Het ministerie zal daarom geen boetes uitschrij­ven. Wel wordt gewerkt aan een ontheffing voor een middel, maar LNV wil niet zeggen om welk mid­del het gaat. Volgens de Animal Sciences Groep gaat het om Butox (deltametrine). Dit middel is in Duitsland en België toegestaan.

    Voor koeien zijn er oorflappen met insectenwerende middelen.

    De melkveehoudersvakbond NVM is er niet gelukkig mee. Be­halve dat de dieren de flappen ge­makkelijk verliezen, zijn ze duur en moeilijk in gebruik.

    Op de site van LNV (www.minl­nv.nl) staan de toegestane midde­len, ook de stalontsmettingsmid­delen. Het uitschakelen van de mug is volgens deskundigen ove­rigens onbegonnen werk.

    ——————————————————————————–

    Veehouders moeten de knut ? hier gefotografeerd op een mensenarm ? bestrijden. Foto Ruben Smit

    Powered by TECNAVIA Copyright ©2006 Agrarisch Dagblad, publicatie 22/08/2006

  • arie.j

    Ik het volgende uit het Agr. Dagblad maar hieronder plakken, sorry voor de stroom van berichten maar ik vind ze wel van belang.

    <<<<<<<<<<<<<<

    Insectenwerend middel lijkt beste remedie tegen bluetongue

    DOOR GINEKE MONS ACHTERGROND

    Insectenwerende middelen op het vee lijken het meest effectief om besmetting met bluetongue te voorkomen. Het gebruik van in­secticiden om de knutten te be­strijden kan, maar daarmee wordt slechts een fractie van de knuttenpopulatie gedood. Het ge­bruik van vaccins (zouden die worden toegelaten) wijzen des­kundigen af: zij zetten grote vraagtekens bij de werkzaam­heid, effectiviteit en veiligheid van de vaccins.

    Dat bleek gisteren tijdens de persbijeenkomst over blueton­gue, die de Animal Sciences Group had georganiseerd.

    Bluetongue wordt overge­bracht door knutten. Knutten zijn geen muggen, maar heel klei­ne, bloedzuigende, tweevleugeli­ge insecten.

    Een volwassen vrouwtjesknut leeft twee à drie maanden. Elke vier dagen heeft zij een prikje bloed nodig als voedsel, en elke drie dagen legt zij eitjes op voch­tige, mestrijke bodems (geultjes, poeltjes, drassige weilanden). Na een dag of vier komen de larven uit.

    Eenmaal volwassen kunnen de knutten vliegen tot de eerste nachtvorsten: als de temperatuur onder nul komt, gaan ze dood. Bij de dood van besmette knutten stopt hiermee in principe ook de verspreiding van het virus. De larven overleven de Nederlandse winter wel: zij overwinteren in de grond.

    Voor zover bekend dragen be­smette knutten het virus niet over naar de eieren dan wel de larven, maar helemaal zeker is dat niet, aldus viroloog Eugène van Rooij van het CIDC in Lely­stad. ”Er is een Italiaanse weten­schapper die hieraan twijfelt”, geeft hij aan.

    In het zuiden van Europa, waar bluetongue zich heeft gevestigd, zijn de winters milder en zijn er ook in de winter volwassen vrouwtjes. Daardoor blijft blue­tongue daar bestaan.

    Als een knut een besmet dier aanprikt, kan het virus zich in de knut vermeerderen.

    Dat duurt tien tot veertien dagen. Voor­waarde is dat de buitentempera­tuur boven de 15 graden ligt. Het optimum voor de virusvermeer­dering ligt bij 23,5 graden – slechts een halve graad onder de gemiddelde temperatuur van af­gelopen juli.

    Als een besmette knut een rund, schaap of geit aanprikt, kan het virus worden overge­bracht. Vervolgens vermeerdert het virus zich in het dier. Bij een schaap duurt het vijf à zeven da­gen voordat het virus voldoende is vermeerderd en het schaap ziekteverschijnselen gaat verto­nen. Vervolgens blijft het schaap nog enkele weken en runderen nog enkele maanden besmettelijk (viremisch) voor andere knutten.

    De OIE-richtlijn houdt voor de zekerheid een periode aan van 60 dagen voor schapen en 100 dagen voor runderen.

    In regio’s waar bluetongue en­demisch is, is nog niet één pro­cent van de knuttenpopulatie be­smet. Het uitroeien van de knut­ten met insecticiden is volgens Aline de Koeijer van de Divisie Infectieziekten van de ASG dan ook niet zo effectief. ”Als je in een populatie van duizenden knutten er een paar honderd doodt, heb je niks bereikt”, stelt zij.

    In zuidelijke landen wordt wel gevaccineerd tegen bluetongue.

    In Nederland is geen vaccin toe­gelaten, maar Van Rooij twijfelt ook sterk aan het nut van vacci­neren. Vaccins zouden misschien wel kunnen helpen de klinische verschijnselen iets te temperen, maar dat is niet het belangrijk­ste, volgens hem. Het gaat erom dat de virusontwikkeling in het dier wordt gestopt. ”Hoe goed die vaccins daarop werken, weten we niet.” Ook bij de veiligheid van de vaccins zet hij grote vraagtekens. ”Bij een een proef in Groot-Brit­tannië bleken de schapen de ziek­te toch te ontwikkelen en ook het virus uit te scheiden. Vaccinatie is mijns inziens geen optie.”

    Optimum voor virusvermeerdering ligt bij 23,5 graden In zuidelijke landen wordt gevaccineerd tegen bluetongue

    Powered by TECNAVIA Copyright ©2006 Agrarisch Dagblad, publicatie 22/08/2006

  • Chantal van Dam

    Typisch weer zo'n Agr. Dagbladstuk vol hele en halve onwaarheden en natuurlijk weer die hysterische antivaccinatielobby uitgebreid aan het woord. Elders in de wereld wordt al gevaccineerd toen er vaccins beschikbaar zijn. Intervet zegt dat de gevaccineerde dieren gedurende een jaar immuun zijn voor BT besmetting.

    Ik heb nog nooit gehoord van een handelsboycot van gevaccineerde dieren ondanks dat er geen markervaccin is. Het is de vraag of dat nodig is.

    Die antivacinatiegroep plaats zich buiten de realiteit en moet van discussie uitgesloten worden.

  • arie.j

    Chantal dit is een gewoon nieuws bericht

    Stop jij nu eens met je doorzichtige en hysterische pogingen tot stemmingmakerij

    Dat luk je toch niet

    Het woord handelsboycot komt niet eens in het stukje voor

  • Chantal van Dam

    Ik vraag me wel eens af of je overzicht hebt bij het lezen van stukken.

    Op de eerste plaats is het geen gewoon nieuwsbericht maar door de ordening van gegevens en het gebrek aan gegevens, is men aan het stemming maken. In dit geval tegen vaccinatie. Normaal zijn landen tegen vaccinatie als men vreest dat de exportbelangen in gedrang komen bij een eventuele handelsboycot. Daar is voor de export van tegen BT gevaccineerd vlees nooit sprake van geweest. Natuurlijk maakt het AD daar geen melding van om hun antivaccinatiehysterie niet onderuit te halen.

    Daarom signaleerde ik het maar even. Nu duidelijk? Misschien moet je de telegraaf maar eens opzeggen en een andere krant nemen. Dan wordt het je misschien duidelijk dat er verschil is gewoon nieuwsfeiten, meningen en door manipulatie van feiten stemming maken.

  • arie.j

    En jij moet je gekke berichten stoppen die nergens opslaan.

    Zelfs Rusland vraagt niet naar een blauwtong vrije status, laat staan dat ze iets tegen vaccineren zouden hebben.

    Wat weet je eigelijk van vaccinatie van runderen af? Ik heb voor export naar landen geeporteerd die gewoon als eis vaccinatie stelden.

    Gebruik je verstand eens zeg

  • chantal van dam

    Arie als je op mijn bericht wilt reageren moet je dat wel inhoudelijk doen en niet met een aantal verwarde statements komen waar zelfs ik geen worst van kan maken.

  • arie.j

    Het verhaal van jou, dat er een antivaccinatie lobby in Nederland zou zijn, die probeert om enten tegen elke veeziekte waar tegen te enten is tegen te houden, dat is ergerlijke onzin en slaat totaal de plank mis

  • chantal

    Verklaar dan eens waarom de kippenboeren massaal vaccinatie tegenhouden terwijl het produkt van hun bedrijven n.l. hoog pathogeen AI levensgevaarlijk is als je ermee in aanraking komt.

    Waarom moest MKZ-vaccinatie door de hobbydierhouders bij de bedrijven en LNV afgedwongen worden terwijl de boeren nog joelden dat alle hobbydieren afgemaakt moesten worden terwijl er geeneen besmet was.

    Waarom vinden de kippenboeren dat de hobbydieren opgehokt moeten worden terwijl hun vooral gesloten bedrijven de opwerkingsfabrieken zijn van AI.

    Vertel eens Arie hoe komen we hier aan die a sociale boeren die alleen maar overal tegen zijn

  • arie.j

    Hou toch op, door LTO lobby werd er enkele jaren geleden een verplichte enting tegen IBR afgedwongen (voor de niet vrije bedrijven)

    Het liep echter op een drama uit om dat de vaccinatie entstof van Bayer vervuilt was met BVD.maar nog steeds enten er bedrijven vrijwillig tegen IBR

    Verklaar jij dan maar eens waarom er tal van boeren hun kalveren tegen b.v.longworm enten,

    Waarom tal van rundveebedrijven, indien nodig, enten tegen pinkengriep? Zelf heb ik dat ook enige jaren gedaan

    Waarom, er zonodig, geënt wordt tegen kalverdiarree?

    Waarom er bedrijven zijn die hun koeien enten tegen BVD?

    Waarom kippen tegen tal van ziekten worden geënt?

    Waarom worden varkens geënt etc.?

    En jij weet best dat je liegt dat hobbyhouders enten tegen MKZ afgedwongen hebben.