Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

Kleine knut maakt groot probleem

  • NieuwsGrazer.nl

    Door EELCO VAN DER LINDEN

    De veroorzaker van de blauwtongziekte is geen vlieg en geen mug, maar een knut. En hij steekt niet, maar hij bijt. Kennismaking met een kleine plaaggeest.

    Knutten zijn veel kleiner dan muggen, ongeveer zo groot als de stip van een balpen. Foto GPD/Ruben Smit

    ?Laat iedereen dat nu eens in zijn oren knopen, inclusief minister Veerman?, zegt Willem Takken, insectendeskundige van de Wageningse Universiteit.

    Op twee schaaltjes is met het blote oog het verschil tussen een mug en een knut duidelijk te zien: de knutten zijn zo groot als een stip van een fijne balpen, niet veel meer dan een millimeter in omvang. De mug is een paar honderd keer zo groot.

    Onder de microscoop heeft de knut een langwerpig bruin lichaam en doorschijnende vleugels. ?Het gaat om een vliegachtige. De knut steekt niet, maar bijt?, verduidelijkt Niels Verhulst, die sinds een jaar met Takken onderzoek doet naar de knut. Het ministerie van Landbouw gaf hiervoor opdracht, nadat in een eerste risico-analyse uit 2003 op het gevaar van oprukkende blauwtong was gewezen.

    Europa kent zeker 700 soorten knutten, Nederland ongeveer honderd. De vervelendste zijn de knutten die tot het geslacht van de culicoides horen, die ook mensen kunnen bijten en veel jeuk veroorzaken. Voor zover bekend komen van dit geslacht 24 soorten in Nederland voor, waarvan twee het virus kunnen dragen dat tot blauwtongziekte leidt.

    Het zijn de vrouwtjes die bijten; ze vergaren zo bloed voor de rijping van hun eieren, die ze om de vier dagen leggen, liefst in een vochtige, warme, mestrijke omgeving.

    Na vier dagen komen de larven uit het ei, en die voeden zich met micro-organismen. Een larf kan zeven maanden als larf voortleven en dus de winter doorkomen. Maar men gaat ervan uit dat het virus niet wordt overgebracht van moederknut op larf, waardoor dus een ?schone? knut in het voorjaar uitvliegt.

    Een knut raakt besmet door het bloed op te zuigen van een besmet dier. In de knut vermenigvuldigt het virus zich, maar daarvoor moet de temperatuur wel hoger zijn dan 15 graden. Waar blauwtong heerst, blijkt minder dan één procent van de knutten besmet.

    Takken: ?Dat verklaart waarom in een getroffen bedrijf maar een paar dieren ziek hoeven te worden.? Takken doet onderzoek naar knutten in onder andere hoogveengebieden, een favoriete leefplek voor de steekvliegjes. ?We hebben ze in 2005 gezien van april tot oktober, wat laat is. Dat kwam door het warme najaar.? De hittegolf van juli in dit jaar, gevolgd door een extreem natte augustusmaand, is volgens Takken ideaal voor de knut. ?Maar met de eerste nachtvorst is-ie er geweest.?

    http://www.eindhovensdagblad.nl/edbinnenland/article590380.ece

  • chantal van dam

    Een door LNV gesusidieerde wetenschapper uit Wageningen aan het woord. Dan kan het devies alleen maar zijn UITKIJKEN!

    Zijn waarnemingen dat een knut klein is en een steekvlieg is lijken wel betrouwbaar.

    Dan komen de aannamens: de besmette knut zorgt voor cleane nakomelingen. Fantastisch, het eerste dier met zelfreinigende werking. nog nooit vertoond. BOEREN, BURGERS EN BUITELUI, KOMT DAT ZIEN!

    Alle knutten gaan in de winter dood! Nog zo'n mooie aanname. Zelfs in dit knutten hoogseizoen in dit fantastische knuttenjaar met meer knutten dan ooit is men er nog steeds niet in geslaagd een besmette knut te vinden om het type besmetting vast te stellen dat nodig is voor vaccinatie. (Vaccinatie? Het zal toch weer geen opzet zijn ?) Maar toch weet men zeker dat alle knutten doodgaan in de winter.

    Het merendeel van onze inheemse insectensoorten overleefd de winter gewoon als insect. In onze verwarmde huizen en door het vee warme stallen is de kans daarop nog veel groter. Vliegen en muggen van welke soort dan ook kan je gewoon invriezen en na ontdooiing leven ze nog. Moet je eens proberen.

    Kortom dank zij een riante subsidie weten we nu dat knutten klein zijn.

    IK blijf echter met de vraag zitten waarom Wageningen zo lang de mond hield toen de sector weer met z'n bekende verhaaltjes kwam van dat de BT-besmetting onbegrijpelijk was want dan moesten die knutten in 1 seizoen helemaal van over de pyreneen hier zijn gekomen. Pas toen gewone burgers vebaasd melden dat knutten hier altijd al waren kwam Wageningen met hun boeiende aanamens. Chapeau!

  • arie.j

    >>>>>>>“IK blijf echter met de vraag zitten waarom Wageningen zo lang de mond hield toen de sector weer met z'n bekende verhaaltjes kwam van dat de BT-besmetting onbegrijpelijk was want dan moesten die knutten in 1 seizoen helemaal van over de pyreneen hier zijn gekomen. Pas toen gewone burgers vebaasd melden dat knutten hier altijd al waren kwam Wageningen met hun boeiende aanamens.”<<<<

    Voor de argeloze lezer het volgende

    Dit zijn , zoals gewoonlijk, de onbetrouwbare aanname's van Chantal.

    Niet alleen onbetrouwbaar maar ook complete lariekoek

  • chantal van dam

    Voor de verbaasde lezer, het vorige bericht was van Arie Bombarie die denkt dat schelden hetzelfde is als argumenteren. Neemt U het hem niet kwalijk hij weet niet beter.

  • Plensbui

    Dit is kostelijk vermaak, laten we het maar houden op: vrouwen komen van venus en mannen van mars.

    Dat knuttengelul kan er bij mij niet in.

    Die krengen verstreren al jarenlang mijn Friesche paarden fokkerij. Ik heb toevallig een knutgevoelige stam en zomereczeem is echt niet iets van 2005 maar bestaat al tientallen jaren en het probleem heeft zich ook al uitgestrekt over de niet-koudbloeden.

    Met andere woorden: de knuttenpopulatie stijgt enorm.

    Paarden met zomereczeem kelderen gigantisch in waarde want ze kunnen alleen zonder beschermende eczeemdeken gehouden worden in kustgebieden waar knutten niet voorkomen.

    Dat heb ik van Wageningen nog niet gehoord.

    Trouwens, er is uitgebreid onderzoek gedaan naar zomereczeem en er zijn zelfs doctoraal scripties over gemaakt.

    Waar komt die schijnbare on-kennis toch vandaan?

    Zomereczeem bij paarden is allang uit de kwakzalvershoek, we dienen de dieren prednison toe en andere ontstekingsremmers, want je bent goed ziek als een paard op basis van z'n stamboom toch wel een kleine 25duizend moet opbrengen en het beest ziet eruit als een pleeborstel vanwege die rotknutten, dan is hij hooguit nog 2,5 duizend waard en export naar de VS kun je wel vergeten.

    Knut-onkunde…. zeg maar gewoon dat ze het volk DOM houden zodat hen elke maatregel als plausibel klinkend door onwetendheid door de strot geduwd kan worden.

    Ik ben het compleet eens met Chantals reactionaire houding.

    Ze is een lekker wakker dier dat zich niet met een kluitje in het van knuttenlarven vergeven rietbedzuiveringskraagje laat sturen en grijpen.

  • arie.j

    Als Chantal het stuk goed gelezen had dan kon ze al haar ongelijk lezen.

    Nota Bene! al in 2003 werd door LNV al opdracht gegeven een risico analyse van Blauwtong te maken.

    En daarbij uiteraard de inlandse knutten te bestuderen

    Al direct na de uitbraak stond op de site van Wageningen dan ook een verhaal van de besmette knutten en uiteraard dat knutten altijd al in Nederland voorkwamen

    Met daarbij welke 2 soorten naar verwachting de belangrijkste verspreiders van bluetongue virus (BTV) waren, en die soorten altijd al van nature in Nederland voorkomen.

    Hoe Chantal de onzinnige sprookjes over Wageningen dat zijn mond hield en het eerst van burgers moest horen bij elkaar verzonnen krijgt, het is werkelijk ongelofelijk.

  • arie.j

    Ik hoorde de bewuste heer Takken vanavond op de radio.

    Hij waarschuwde dat we ons door het veranderende klimaat steeds meer op uitbraken van tot nu toe tropische zieke moesten instellen.

    Daar was Blauw Tong een voorbeeld van maar ook andere ziekten konden oprukken.

    Vorig jaar was de tijgermug in Nederland geweest die tal van ziekten kan overbrengen, west-nijl virus noemde hij dacht ik.

    In ieder geval is de site over muggen&knutten die Rijkswaterstaat op internet heeft staat niet erg bij de tijd.

    <<<<<<

    “Verspreiding van overdraagbare parasitaire ziekten met

    een epidemische omvang door steekmuggen wordt in

    Nederland en West-Europa niet verwacht. Dit hoort

    thuis in het tropisch en subtropisch klimaat. Zelfs bij

    klimaatverandering door opwarming van de aarde zal

    ons klimaat minder geschikt blijven voor de ontwikkeling

    van dit soort parasieten en virussen.”

    http://www.rijkswaterstaat.nl/rws/riza/home/publicaties/brochures/muggen_&_knutten.pdf