Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

vreemde regels voor eieren

  • arie.j

    Freiland-hen maximaal 12 weken binnen

    DOOR DERK KLEIN KRANENBERG

    ACHTERGROND

    De ophokplicht voor buitenlopen­de leghennen, die komende vrij­dag ingaat, mag voor de houders van Freiland-leghennen niet lan­ger duren dan twaalf weken. Als zij hun dieren na 24 november van dit jaar nog binnen moeten houden, kunnen zij de eieren daarvan alleen als scharreleieren verkopen.

    De houders van Freiland-leg­hennen krijgen te maken met strengere EU-regels voor de duur van de ophokperiode dan hun collega?s met biologische leghen­nen. De eieren van de biologische hennen mogen ook na een ophok­periode van twaalf weken als ecologische eieren worden ver­kocht. Freiland-eieren vallen in Brussel onder een ander comité dan biologische eieren.

    Bij de eerdere ophokperiode dit jaar hoefden de houders van Freiland-leghennen hun eieren niet noodgedwongen te verkopen als scharreleieren. Die ophokpe­riode startte op 20 februari en eindigde op 1 mei. In totaal duur­de de ophokplicht dus tien we­ken, Voor de houders van Frei­land- leghennen zou het gunstig zijn als de ophokperiode dit keer ook niet langer dan twaalf weken duurt.

    De ophokperide is gekoppeld aan de vogeltrek en de versprei­ding van het vogelpestvirus over Europa. Een hennenhouder vol­doet ook aan de ophokplicht als hij de uitloop voor zijn dieren af­dekt. De bovenkant moet bestaan uit ondoorlatend materiaal. De zijkanten van de overdekte uit­loop moeten minimaal afge­schermd zijn met gaas.

    Alleen pluimvee, dat volledig is gevaccineerd (vanaf één week na de tweede vaccinatie), mag onaf­gedekt buiten lopen. Dit voorjaar maakten twee professionele leg­hennenhouders gebruik van deze mogelijkheid. Eén daarvan kon zijn eieren niet meer naar België exporteren en moest noodge­dwongen een eigen pakstation beginnnen om zijn eieren nog kwijt te kunnen. De andere leg­hennenhouder zette zijn eieren zelf in Nederland af. Zijn afne­mers hadden geen problemen met de enting.

    Duitse supermarkten, de be­langrijkste afnemers van Neder­landse eieren, weigeren eieren van geënte hennen te verkopen.

    Nederlandse hennenhouders zul­len dus niet warm lopen om hun dieren te enten tegen de vogel­pest.

    Freiland-eieren vallen onder een ander comité

    Powered by TECNAVIA Copyright ©2006 Agrarisch Dagblad, publicatie 29/08/2006

  • jan

    Dan duurt de ophokplicht tot begin november anders past het niet.

    grt jan