De blauwtongziekte zal de winter waarschijnlijk niet overleven.
Dat heeft het Voedselagentschap vrijdag op een persconferentie gezegd. Er kwam ook bevestiging dat er twee nieuwe haarden van blauwtong in de eerste 20 km-zone zijn ontdekt. Dat brengt het aantal haarden op 67. Deze 20 km-zone hoeft niet te worden uitgebreid. Door de bevestiging van een nieuw geval in Frankrijk, wordt de Belgische 20 km-zone in de buurt van de Franse grens daarentegen wel uitgebreid.
Het Voedselagentschap gaf op de persconferentie een overzicht van de huidige stand van zaken, de strategie om de ziekte te bestrijden en de verwachtingen op korte en lange termijn. “De hittegolf van de maand juli en de natte maand augustus hebben bijgedragen tot de uitbreiding van de ziekte”, zei Jean-Marie Dochy, algemeen directeur Controle van het Voedselagentschap. “Maar de mug die de vector van de ziekte is, zal de winter normaal niet overleven.”
Tot nu toe kwam blauwtong enkel in het zuiden van Europa en elders in de wereld voor, maar niet in de Benelux en Noord-Europa. Vorige week heeft het Voedselagentschap in samenwerking met Spaanse onderzoekers, vijf vallen uitgezet om de muggen, die meer dan waarschijnlijk het virus overdragen, te vangen. De muggen zullen dan voor verder onderzoek naar laboratoria worden gebracht. “Het gaat niet om de klassieke mug die in het Middellandse Zeegebied drager is van het virus. Het gaat om soorten die hier voorkomen”, zei Herman Vanbeckevoort van het Voedselagentschap.
Het Centrum voor Onderzoek in Dierengeneeskunde en Agrochemie (Coda) heeft bevestigd dat het om een virustype gaat dat niet eerder in Europa voorkwam (blauwtongvirus serotype 8). “Dat type is blijkbaar niet zo dodelijk als een ander type van het blauwtongvirus, waarvan de mortaliteit tachtig procent bedraagt”, zei Kris De Clercq van Coda. Momenteel onderzoekt het agentschap hoe het virus tot in de Benelux is geraakt. “Een eerste mogelijkheid is dat een mug, die drager was van het virus, door transport tot in de Benelux is geraakt. Een andere mogelijkheid is dat een dier met blauwtong ons land is binnen gekomen en dan door een mug werd gestoken”, aldus Vanbeckevoort.
Een verrassende vaststelling is dat het merendeel van de blauwtonghaarden in België in runderbedrijven wordt waargenomen. “Blauwtong is in het zuiden van Europa gekend als een ziekte die bij schapen voorkomt, maar het is opvallend dat de ziekte bij ons vooral runderen treft. In twee derden van de gevallen gaat het om runderbedrijven die aangetast zijn”, aldus Vanbeckevoort.
Het Voedselagentschap heeft, in samenwerking met de Europese commissie, België onderverdeeld in twee zones. Rond de bedrijven waar blauwtong is vastgesteld, is een 20 kilometer-zone van kracht waarin dieren slechts onder strikte voorwaarden verplaatst mogen worden. De rest van België valt onder het beschermingsgebied, vanwaar de export van levende herkauwers naar het buitenland verboden is, behalve onder strikte voorwaarden.
Door het gebruik van deze zones wil het Voedselagentschap, met behulp van insecticiden, de besmetting van gezonde dieren beperken en de verspreiding van potentieel besmette dieren in het land vermijden. Door een grote beschermingszone te hanteren, tracht de organisatie de economische gevolgen voor de sector te beperken.
Maandag start het Voedselagentschap met een controle op blauwtong in het beschermingsgebied. In elke provincie zullen 150 runderen gecontroleerd worden op het virus. Op korte termijn is het Voedselagentschap niet van plan om de herkauwers te vaccineren. “Momenteel is er nog geen vaccin voor het virustype dat bij ons aanwezig is. We kunnen wel een verzwakt vaccin gebruiken, maar dat is mogelijk gevaarlijk”, zei Vanbeckevoort. “Vandaag denken we niet aan een vaccinatie. Zeker niet voor de winter, want die zal het virus waarschijnlijk tegenhouden”. Op lange termijn wordt er wel nagedacht over het gebruik van een vaccin.
Bron: Belga