Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

Ophokplicht watervogels versoepeld

  • Jean-Paul

    Ophokplicht watervogels versoepeld

    DEN HAAG (ANP) ? Minister Veerman van Landbouw heeft maandag de ophokplicht voor watervogels versoepeld. De eigenaren moeten de dieren nog wel afschermen, maar dat mag ook gebeuren met gaas, linten of netten.

    Een woordvdoerster van Landbouw heeft dat maandagavond laten weten. De nieuwe regels gaan later deze week in.

    De eisen voor watervogels werden in augustus aangescherpt. Volgens de Dierenbescherming leidde dat tot ernstige welzijnsproblemen voor de dieren. De organisatie drong daarom bij Veerman aan op een versoepeling.

    http://www.refdag.nl/artikel/1273857/Ophokplicht%20watervogels%20versoepeld.html

  • Dirk

    Hoezo versoepeld, Ik snap er niets meer van.

    Naast het reformatorisch dagblad dat het ANP en LNV aanhaald met de mededeling dat zowel linten, die juist verboden waren, netten en gaas is toegestaan.

    De Telegraaf heeft het over alleen netten en gaas.

    De NBvH heeft het over vislijnen, gaas en netten met toestemming aanvragen en monitoring.

    Aviornis heeft het over netten en vislijnen zonder monitoring of zonder netten en vislijnen, dus helemaal niets met monitoring.

    O ja er wordt ook nog ergens gesproken over een overgangstermijn van 6 weken.

    Wat is het goede bericht.

  • Jean-Paul

    Volgens zibb gaat het later deze week in , op de LNV site is nog niets te vinden.

    <<<<<<<<<<<

    Ophokplicht watervogels versoepeld

    Minister Cees Veerman van Landbouw heeft maandag de ophokplicht voor watervogels versoepeld.

    De eigenaren moeten de dieren nog wel afschermen, maar dat mag ook gebeuren met gaas of netten. Een woordvoerster van Landbouw heeft dat gisteravond laten weten.

    De nieuwe regels gaan later deze week in. De eisen voor watervogels werden in augustus aangescherpt. Volgens de Dierenbescherming leidde dat tot ernstige welzijnsproblemen voor de dieren. De organisatie drong daarom bij Veerman aan op een versoepeling.

    http://www.zibb.nl/landentuinbouw/pluimveehouderij/nieuwsbericht/asp/artnr/1259204/versie/1/index.html

  • Dirk

    Oja en de dierenbescherming laat weten dat de versoepeling allemaal en uitsluitend door hen is gerealiseerd.

    Ze zijn nog zieliger en nuttelozer als ik al dacht.

  • jelle abma

    Denk toch dat dit persbericht van de NBvH het dichts bij de waarheid zit.

    Toch meer lucht voor watervogels

    Op 11 september heeft LNV onder druk van alle hobbyvogelorganisaties een streep gehaald door de plicht tot ondoorlatend afschermen. Alle houders van watervogels die geen kans zien deze dieren te vaccineren danwel op te hokken, kunnen vergunning aanvragen bij de Voedsel en WarenAutoriteit (VWA) om de vaak extensieve terreinen van watervogels op een creatieve manier onaantrekkelijk te maken voor wilde (trek)vogels. Maar …. met linten mag het niet meer. Wèl kan men denken aan gaas, netten of gespannen visdraad.

    Natuurlijk zijn er ook randvoorwaarden verbonden aan dit alternatieve afschermen. Het aanvragen van de vergunning zal volgens eenzelfde procedure gaan als die van vaccinatie. De aanvrager krijgt een persoonlijk registratienummer en na de piek van de vogeltrek zal bij een percentage van de dieren bloed worden afgenomen voor serologisch onderzoek. Het percentage vertaalt zich in een minimum van 5 en een maximum van 20 dieren. De kosten van het serologisch onderzoek komen voor rekening van de houder.

    In het verlengde van de discussie over watervogels kwam naar voren dat met name mensen, die grote aantallen (voornamelijk nafok) van fazanten en dergelijke vogels houden, ineens voor een verrassing staan, omdat in de vorige afschermronde deze vogels waren uitgezonderd van afschermen. LNV gaat onderzoeken of wellicht ook voor deze soorten een regeling te treffen valt zoals die voor watervogels gaat gelden.

    Ook is een alternatieve (aluminium) vaccinatiering door de NWPP aangeboden aan LNV. Daarvoor bestond groot enthousiasme. Een en ander zal verder worden besproken met de VWA. De huidige, gevaarlijke ring is ook bij LNV niet meer populair. Hiermee zijn weer twee stappen gezet in de richting van een aanvaardbaar beleid voor hobbypluimvee en parkvogels.

    De definitieve formulering van bovengenoemde versoepeling zal binnenkort door LNV bekend worden gemaakt.

  • maria

    Eerst zien, dan geloven, ook al staat het in een reformatorisch blad., dus even wachten op de mededeling van de minister zelf!

    Maria

  • eef

    Beste Dirk, dit heb ik gelezen bij Aviornis

    Beste leden,

    Er is vanmiddag een positief en constructief overleg geweest tussen de hobbydierhouders en het Ministerie van LNV. Hoofddoel was te komen tot verruiming van de afschermplicht van watervogels. Daarnaast is aandacht gevraagd voor knelpunten bij het ophokken van hoenderachtigen en werd gesproken over een alternatief voor de ringen die tot nu toe moeten worden gebruikt bij vaccinatie.

    Gelukkig werden door LNV enige handreikingen gedaan die aan het einde van de week definitief zullen worden. Daarnaast wordt over details en verdere aanpassingen nage¬dacht. Hieronder volgt een beschrijving van de - onder voorbehoud van goedkeuring door Minister Veerman - overeengekomen aanpassingen. Zo gauw alles definitief is, zal er aan alle Aviornis leden per post een circulaire worden verstuurd waarin iedereen alle mogelijk¬heden en voorwaarden kan nalezen.

    Verder is toegezegd dat de AID de komende weken, in ieder geval tot eind september, liefhebbers die (nog) niet aan alle voorwaarden voldoen (dit geldt alleen voor watervogels) niet zal bekeuren maar slechts meedenken over de beste oplossing per individueel geval.

    Welke versoepelingen voor watervogels zijn overeengekomen?

    - Netten worden vanaf nu geaccepteerd als voldoende afdekking. Watervogels die onder netten worden gehouden hoeven niet verder te worden opgehokt (*)

    - Wanneer er geen netten zijn en ook niet kunnen worden aangebracht, is het ook toegestaan om de perken met vislijnen te overspannen. De vislijnen schrikken wilde vogels die zouden willen landen af en zouden beter werken dan de eerder gebruikte linten. Nadere details volgen. (*)

    - Wanneer de waterpartijen te groot zijn om met netten of vislijnen te overspannen, is een ontheffing mogelijk van iedere vorm van afschermen, maar daar tegenover staat dat er regelmatig monitoring zal moeten plaats vinden. Dus op gelijke wijze als hierboven maar vaker dan eens per jaar.

    (*) Wel dient hier 1 keer per jaar een monitoring van een deel (5%) van de vogels plaats te vinden op kosten van de liefhebber.

    Alle 3 bovengenoemde varianten zijn versoepelingen van de op zich nog steeds geldende afschermverplichting. Wanneer u hiervan gebruik zou willen maken, gelden de volgende verplichtingen:

    • U dient ontheffing van het afschermen aan te vragen (details volgen). U krijgt dan een registratienummer, vergelijkbaar met wanneer u zou gaan vaccineren.

    • Voerbakken en drinkbakken dienen evengoed te worden afgeschermd.

    • Afhankelijk van de keuze van netten, vislijnen of helemaal niets zal er monitoring van een deel van de vogels plaats moeten vinden. Dit houdt in dat bij 5% van de vogels (min 5, max 20) bloed wordt afgetapt en wordt onderzocht op AI. Dit gebeurt op kosten van de liefhebber. Details volgen.

    Naast deze versoepelingen kan er uiteraard nog steeds (gedeeltelijk) gevaccineerd worden. Helaas zijn de prijsverschillen van dierenartsen groot dus het is raadzaam om bij verschillende adressen te informeren. Daarnaast wordt door ons bij LNV nog gewerkt aan acceptatie van andere ringen en vermindering van de administratieve rompslomp.

    In een aantal gevallen zijn er ook bij hoenderachtigen (met name bij grotere aantallen fazanten en patrijzen) problemen met het volledig afschermen. Naast de mogelijkheid van vaccinatie wordt voor deze gevallen ook nog bekeken of er gebruik gemaakt kan worden van de versoepeling die voor de watervogels gaat gelden. Dus netten inclusief registratie-nummer en monitoring.

    Voor de volledigheid meld ik u nog dat alle bovengenoemde regels zullen gelden voor heel Nederland. Dit is dus anders dan in de ons omringende landen maar de overweging is dat er nergens in Europa zoveel AI gevoelige trekvogels overvliegen dan in Nederland.

    Nog een opmerking over ruilbeurzen. Deze mogen worden gehouden wanneer ze zijn aangemeld bij het VWA, minimaal 8 dagen voordat de beurs wordt gehouden en er geldt de verplichting dat alle hoenderachtigen (dus niet de watervogels) correct moeten zijn gevaccineerd tegen NCD (pseudo-vogelpest). Voor vragen belt u met de Wetgevings¬commissie.

    Wanneer alle nieuwe regels met betrekking tot het afschermen definitief zijn, naar schatting binnen 1 à 2 weken, krijgt ieder lid van Aviornis een uitgebreide schriftelijke beschrijving van alle mogelijkheden met daarbij de details hoe te handelen. Inclusief informatie hoe een ontheffing aan te vragen, wat wordt verstaan onder “regelmatig monitoren”, hoe het visdraad dient te worden gespannen etc.

    Wilt u deze informatie zoveel mogelijk verspreiden onder leden die niet in het bezit zijn van een internetaansluiting. Wanneer de voorwaarden definitief zijn zal er een circulaire worden toegestuurd aan alle leden.

    Vriendelijke groeten,

    Aviornis International Nederland

    Peter Kreijger,

    voorzitter

  • jan

    U krijgt dan een registratienummer, vergelijkbaar met wanneer u zou gaan vaccineren. Heb dat even uit je text geplakt.

    Als ze maar geregistreert zijn dan is veel mogelijk.

    grt jan.

  • jan

    Afhankelijk van de keuze van netten, vislijnen of helemaal niets zal er monitoring van een deel van de vogels plaats moeten vinden. Dit houdt in dat bij 5% van de vogels (min 5, max 20) bloed wordt afgetapt en wordt onderzocht op AI. Dit gebeurt op kosten van de liefhebber. Heb dat even uit je text geplakt.

    In dat bloed vinden ze later vogelgriep want dan is het goed dat er opgehokt moet worden.

    grt jan

  • Dirk

    Ik heb nu al 5 verschillende persberichten over dit onderwerp gelezen.

    Heb de indruk dat vooral aan het Aviornis bericht nogal veel rammelt. Voor alle toepassingen van netten, gaas en visnylon moet ontheffeing worden gevraagd bij de VWA en doe je steekproefgewijs aan een monitoringprogramma mee. Dus niet alleen bij het niet gebruiken van netten etc. Dit is ingesteld omdat bij monitoring bij de vorige vaccinatie 3% van de onderzochte dieren afweerstoffen van laagpathogeen AI-virus bij zich had. Het beste is om de nadere berichten van LNV af te wachten.

    Ik vraag me af waarom Jan voortdurend zo rellerig doet.

    Ongeveer alles is in Nederland en de rest van Europa geregistreerd ook wij mensen.

    Je zal eindelijk wel het boek van Orwell met daarin voorkomend Big Brother hebben gelezen en dan is dat natuurlijk allemaal erg griezelig. Maar zo zit onze maatschappij niet in elkaar. Tegen het ruimen van gevaccineerde vogels tijdens een AI-crisis hebben we zelfs de meest uitgebreide garantie die mogelijk is dat er niet geruimd wordt zonder veterinaire noodzaak. Dit houdt in dat elke verdachte hobbylocatie apart getest wordt alvorens er een beslissing wordt genomen.

    En dat he moet betalen voor je bescherming tegen besmettelijke ziekten is ook heel normaal. Hobbyfokkers betalen ook al tientallen jaren zonder morren de jaarlijkse NCD-vaccinatie voor hun dieren met de nodige administratiever rompslomp.

    Eeen vaccinatie overigens waar zo langzamerhand elke zin aan ontbreekt. Maar daar hoor de fokkers en de NHDB niet over. Vreemd toch dat meten met 2 maten.