Noordrijn-Westfalen wil vaccineren

De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen neemt het voortouw in de discussie over vaccinatie. Minister Uhlenberg wil eerst eerst andere lidstaten overtuigen, vervolgens Berlijn, en dan Brussel.

DOOR WIM VERSEPUT ACHTERGROND

De deelstaat Noord? rijn-Westfalen neemt in Duitsland het voortouw bij de ont­wikkeling van een preventief entingsbeleid bij ern­stige ziektes als varkens- en vo­gelpest. Dat voornemen heeft landbouwminister Eckhard Uhlenberg gelanceerd na nauw overleg met de organisaties in de sector.

Binnenkort start een proef met vaccinatie op drie pluimveebe­drijven. Dit kan een aanzet zijn voor een doorbraak in de discus­sie over vaccinatie.

Het landbouwbedrijfsleven pleit al jaren voor een drastische beleidswijziging bij ernstige epi­demische ziektes. ?Impfen statt Töten (enten in plaats van do­den),? luidt de leus. Zo klonk het ook bij de jongste varkenspestuitbraken in Noord­rijn- Westfalen in het afgelopen voorjaar, waar opnieuw op grote schaal gezonde varkens moesten worden geruimd.

De boerenbonden weten een groot deel van de publieke opinie achter zich, maar veel heeft dat tot dusver niet geholpen. Rege­ring en politici doen net of ze niets horen, want de zaak ligt ge­voelig met het oog op de vleesex­port.

De detailhandel zwijgt. Vlees van gevaccineerde dieren is niet de kop thee, waarop de super­marktbazen zitten te wachten.

Daarvoor is de roep van de pu­blieke opinie waarschijnlijk ook net weer even te zwak. Als zich massale ruimingen voordoen is er even een hevige aandacht van de media en daarna is het weer stil.

Zo bekeken is het initiatief van de regering in Noordrijn-Westfa­len inderdaad opmerkelijk, hoe voorzichtig de aanzet er op het eerste gezicht ook uitziet. Bij de vaccinatie in de pluimveehoude­rij gaat het immers slechts om een beperkte proef met een loop­tijd van drie jaar.

Als het over enten tegen var­kenspest gaat, loopt de Noor­drijnse minister Eckhard boven­dien helemaal op kousenvoeten.

In een 10-puntenplan, waarin hij het nieuwe beleid anderhalve week geleden aangekondigde, worden de woorden ?vaccineren tegen varkenspest? zelfs helemaal niet genoemd. Daarin heet het slechts, dat ?een nieuwe varkens­pest- bestrijdingsstrategie zal worden uitgewerkt met het doel, massale ruiming van gezonde varkens te voorkomen en de han­del met varkensvlees niet te be­nadelen.? Toch wordt hiermee wel be­doeld dat het tot preventief enten moet komen. Dat zegt woordvoer­der Markus Fliege van de deel­staatsregering.

?De formulering is bewust aan de voorzichtige kant, maar dat daarmee een vaccinatiebeleid wordt bedoeld staat vast. Het heeft echter geen zin om de zaak op de spits te drijven. We willen niet provoceren, maar wensen dat er een discussie op gang komt op landelijk niveau. De zaak ligt nu eenmaal gevoelig.? De regionale landbouwbond Westfalen-Lippe (WLV) geeft dat toe. ?Het klinkt minder affiche­rend dan ?Impfen statt Töten? maar het komt wel op hetzelfde neer,? verklaart WLV-medewer­ker Hans-Heinrich Berghorn. De discussie zal volgens hem niet al­leen op nationaal, maar ook op Europees niveau van de grond moeten komen.

?Maar als we internationaal weerklank willen hebben, moe­ten we eerst nationaal de klokken gelijk zetten en dat gaat alles bij elkaar zeker wel een paar jaar duren. Ook landbouwminister Seehofer moet bewerkt worden, want die man heeft een nog alles­behalve duidelijke visie?, aldus de woordvoerder.

Positief punt is volgens het be­drijfsleven niettemin, dat het Friedrich-Löffler-Institut pleitbe­zorger is voor ons. Dit veterinair onderzoeksinstituut ressorteert onder het landbouwministerie in Berlijn.

Het lijdt geen twijfel dat de varkenspestmisère van eerder dit jaar de vaccinatiekwestie aan het rollen heeft gebracht. Juist ook het Friedrich-Löffler-Institut kwam tijdens de recente varkens­pestepidemie met de boodschap, dat ruimen gezien de stand van de vaccinatietechnologie een achterhaalde zaak is en daarom vanuit ethische overwegingen niet meer kan worden verde­digd.

Het argument dat door vacci­natie niet meer kan worden vast­gesteld of het om ?echte? virussen of entingsvirussen gaat is een ge­passeerd station dankzij de be­schikbaarheid van zogenoemde markers.

Woordvoerder Berghorn: ?Niettemin zal een land als Dene­marken zich sterk blijven verzet­ten, zolang markten buiten de EU de grenzen op grond van vaccina­tie nog onbelemmerd kunnen sluiten voor vleesimport. Dat probleem moet dus eveneens worden opgelost.?

Powered by TECNAVIA Copyright ©2006 Agrarisch Dagblad, publicatie 12/09/2006