?Bluetongue is een blijvertje?
Ziekte nu op 43 bedrijven vastgesteld
Den Haag ? De Nederlandse veehouderij is voorlopig nog niet van de dierziekte bluetongue af.
Daarom moeten sector en overheid veel energie steken in het zoeken naar methoden om nieuwe uitbraken te voorkomen.
Dat zei minister Cees Veerman gisteren in de Tweede Kamer. SGP-Kamerlid Bas van der Vlies had gevraagd of bluetongue niet van de ?A-lijst? van zeer besmettelijke ziekten gehaald kon worden, omdat het met de ernst en omvang van de ziekte wel mee lijkt te vallen.
Veerman deelt die opvatting niet. Hij wees op de dodelijker bluetonguevarianten in Zuid-Europa. ?Wij moeten niet de illusie hebben dat we volgend jaar geen bluetongue hebben?, voegde hij daaraan toe. Veerman steunt de oproep van LTO om Europees geld te bestemmen voor de ontwikkeling van vaccins.
Op vragen van fracties naar de financiering van de bestrijding van bluetongue antwoordde Veerman dat de EU een deel van de kosten draagt; het nationale aandeel komt voor rekening van het Diergezondheidsfonds. De minister weersprak geruchten dat hij zich zou verzetten tegen een Brusselse bijdrage.
In Nederland is nu op 43 bedrijven bluetongue vastgesteld. Eind deze week volgt de uitslag van onderzoek naar de twee gevallen die eind vorige week bij Leeuwarden werden ontdekt. Bij controle van 144 bedrijven die vee ontvingen uit Zuid-Limburg is op 11 bedrijven de ziekte geconstateerd.
<<<<<<<<<<<<<<<
Heffing bluetongue voor schapen- en geitensector
Bunnik ? Schapen- en geitenhouders moeten eind dit jaar 6,6 miljoen euro betalen aan het Productschap Vee en Vlees (PVV). De éénmalige heffing is bedoeld om het Diergezondheidsfonds aan te vullen.
Het PVV-bestuur heeft daar gisteren op de bestuursvergadering in Bunnik toe besloten. De heffing bedraagt voor de schapensector ?192 per UBN-nummer en ?1,98 per schaap. Geitenhouders betalen ?168 per UBN-nummer en ?1,68 per geit. Brussel moet de heffing nog goedkeuren. Het PVV verwacht de heffing voor het eind van dit jaar op te leggen.
De opbrengst van de eenmalige heffing gaat naar het Diergezondheidsfonds, zegt PVV-secretaris Jan Klaver. ?Er gaat 2,3 miljoen euro naar het DGF dat is bestemd voor de bestrijding van scrapie.
Een bedrag van 3,3 miljoen euro is bestemd voor de aanpak van andere dierziekten, zoals nu met bluetongue. We rekenen een bedrag van 500.000 euro voor de inning van de heffingen. En de schapen- en geitensector moet nog een achterstallig bedrag van 500.000 euro betalen aan het DGF in verband met de scrapiebestrijding.? Opgeteld moeten de sectoren 6,6 miljoen euro betalen. Bedrijven met minder dan 1,25 sbe?s betalen geen heffing. Dat is een bedrijf met ongeveer tien schapen. Dan blijven nog zo?n 20.000 bedrijven over in de schapen- en geitenhouderij. Dat betekent een gemiddelde heffing van 330 euro per bedrijf.
Door de recente uitbraken van bluetongue moet de kas van het DGF worden aangevuld. De rundersector heeft nog voldoende geld in het fonds zitten. Dat hoeft nog niet te worden aangevuld.
Powered by TECNAVIA Copyright ©2006 Agrarisch Dagblad, publicatie 14/09/2006