Vandaag heeft de AID aangekondigd extra scherp op de ophokregeling te gaan controleren. Een uitzondering wordt gemaakt voor de watervogelhouders omdat daarvoor nadere regels worden aangekondigd door LNV.
Maar hoe zit het met de watervogelhouders die ook ander pluimvee op hetzelfde terrein hebben rondlopen? Naar mijn mening kan je niet tegelijk b.v. vislijnen en een ondoorlatend afdak creeeren voor al die dieren die op dat zelfde terein rondlopen.
Indien b.v. vislijnen afdoende zijn voor de watervogels zou dat dan niet afdoende zijn voor de rest van het pluimvee wat daar rondloopt? Of verwacht men dat men de watervogels vrolijk onder de vislijnen laat rondlopen de de rest van het pluimvee daar in de veel te kleine nachthokken gaat opsluiten. Volgens mij is dit is strijd met de gezondheids en welzijnswet voor dieren. Dus gelijke monniken, gelijke kappen
Wat afdoende is voor de eend is ook afdoende voor de kip op dat zelfde terrein.
Stel je wilt je dieren al dit gedonder besparen en het risico van ruimen ongedaan maken, dan wil je je dieren laten vaccineren. Wat blijkt er is onvoldoende vaccin voorhanden en de diervriendelijke ringen die door bovenmenselijke inspanningen van de NBvH op de rails gezet zijn (dus niet door LNV en AID) zijn ook nog niet voorhanden. Als hobbypluimveehouder sta je met de rug tegen de muur door onduidelijkheden en het gebrek aan middelen om te vaccineren.
Dus kondigt de AID aan om extra streng te gaan controleren. Hebben we werkelijk niets van 2003 geleerd?