Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

Bij ziekteuitbraak: binnen drie uur ter plekke

  • Jean-Paul

    Bij ziekteuitbraak: binnen drie uur ter plekke

    Binnen drie uur moet een team van specialisten op de boerderij staan, om een verdenking van een besmettelijke dierziekte te kunnen onderzoeken.

    Dat is een van de doelstellingen van het Diergezondheidsfonds. Bij een uitbraak van dierziektes is snel ingrijpen van wezenlijk belang, om verspreiding te voorkomen.

    Volgens landbouwminister Veerman is bij een aantal dierziekten de kans vergroot dat de ziekte wordt opgemerkt. De regelmatige onderzoeken op vogelpest bij pluimvee, op varkenspest bij sectiemateriaal en BSE bij runderen en schapen zorgen er voor dat die ziekten niet snel aan de aandacht kunnen ontglippen.

    Het bewakingsonderzoek naar leukose bij runderen wordt niet voortgezet, omdat de Europese verplichting daarvoor is vervallen.

    Veerman houdt er rekening mee dat meer onderzoek gedaan wordt naar scrapie bij schapen. Daar wordt in Europees verband over gesproken.

    Het Diergezondheidsfonds heeft volgend jaar ongeveer 3,5 miljoen beschikbaar voor de bewaking van dierziekten. Dat is net zoveel als dit jaar.

    Voor de bestrijding van vogelpest dit jaar is ruim 13 miljoen euro uitgetrokken. Daardoor begint het fonds volgend jaar met een saldo van 0 euro.

    dinsdag 19 september 2006, Door: Agrarisch Dagblad

  • chantal van dam

    Fijn zeg dat ze er zo snel bij kunnen zijn. Maar dat beperkt niet de economische schade. Want alle landen gooien toch hun grenzen dicht en het duurt een lange tijd voor die weer opengaan. Gewoon preventief vaccineren dan ben van al het gedonder af. NCD geeft toch al tientallen jaren ook geen probleem meer.

    Uitbreiding van het scrapie-onderzoek is ook al zo'n onduidelijk voornemen.

    Bedoelen ze daar nou mee dat de snelle tests om scrapie van BSE te onderscheiden? Er is overigens nog nooit een schaap met BSE aangetroffen.

    Zou dan eindelijk de domme maar vooral gevaarlijke rammenregeling van de baan zijn?