Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

vragen

  • chantal van dam

    Een wonderlijk bericht.

    Men heeft geld gekregen voor de ontwikkeling van nieuwe veterinaire AI vaccins.

    Beter dan wat Intervet met andere europese bedrijven aan het ontwikkelen is met waarschijnlijk veel meer onderzoeksgelden dan die 15 miljoen? Je ziet ook geen plannen tot samenwerking.

    Ook vreemd is dat men blijkbaar voetstoods aanneemt dat er een relatie is met vogelgriep en een op vogelgriep gebaseerde mensengriep terwijl al veel geleerden, incl. Osterhaus, hebben geconcludeerd dat dit praktisch onmogelijk is.

    Is nu de vaccinatie van bedrijven een gelopen race?

    Of heeft men maar met wat geld gesmeten, omdat vogelpest zo leuk op de begroting staat, zonder zicht te hebben op de resultaten en zonder zich op de toepassing daarvan vast te leggen.

    20/09/2006

    15 Miljoen euro voor vogelgrieponderzoek

    De Kennisketen Infectieziekten Dier heeft een bedrag van 15 miljoen euro toegekend gekregen uit de FES-gelden (Fonds Economische Structuurversterking) van 2006. Dat blijkt uit de mededelingen op Prinsjesdag naar aanleiding van de gepubliceerde begroting.

    Dit geld wordt besteed aan het onderzoek naar Aviaire Influenza (vogelgriep). In de eerste fase gaat het vooral om nieuwe bestrijdingsstrategie?voor Aviaire Influenza met nieuwe veterinaire vaccins. In de tweede fase van het onderzoek wil men in samenwerking met de Nederlandse vaccinindustrie komen tot het productierijp maken van de vaccins. Vaccinatie van dieren is de meest kansrijke methode om een menselijke grieppandemie te voorkomen.

    Achtergrond

    Het onderzoeksproject Aviaire Influenza richt zich op het voorkomen van een wereldwijde ernstige griepuitbraak onder mensen. Dit kan het beste door het ontwikkelen van betere mogelijkheden voor het bestrijden van influenza-infecties bij dieren. Daardoor wordt voorkomen dat uitbraken van infecties in dieren op de mens overgaan. Het probleem wordt dus bij de bron aangepakt. Gezien de toenemende wereldwijde dreiging van de vogelgriep voor mens en dier, is dit onderzoek van groot sociaal, maatschappelijk en economisch belang. Het onderzoek bestrijkt een periode van vier jaar.

    Bestrijding van epidemie?met nieuwe vaccins hoogste prioriteit

    Het project richt zich op verschillende aspecten van de bestrijding. Op de eerste plaats zullen nieuwe vaccins worden ontwikkeld. Belangrijk hierbij is dat gevaccineerde dieren op basis van gerichte diagnostiek goed onderscheiden kunnen worden van zieke (ge?ecteerde) dieren. Bovendien moeten de nieuwe vaccins snel en gemakkelijk toegediend kunnen worden, bijvoorbeeld via drinkwater of een spraymethode.

    Het project richt zich niet alleen op het ontwikkelen van nieuwe vaccins. Voor uitroeiing van het vogelgriepvirus moet vaccinatie worden ondersteund door regelmatige controle in het veld. Bovendien moet er rekening gehouden worden met evolutie van het virus in verschillende gastheren. Daarom is epidemiologisch onderzoek naar de verspreiding van het virus met nieuwe diagnostische testen ook een belangrijk onderdeel van het project.

    Kennisketen Infectieziekten Dier

    De Kennisketen Infectieziekten Dier is in februari dit jaar opgericht. Het is een samenwerkingsverband van de Animal Sciences Group en het Centraal Instituut voor DierziekteControle Lelystad (CIDC-Lelystad) van Wageningen UR, de Faculteit der Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht en GD Deventer. Door de bundeling van onderzoekers, faciliteiten en expertise is het mogelijk dit soort onderzoeksprojecten grootschalig aan te pakken met een grotere innovatiekracht en meer internationale zichtbaarheid als gevolg. Omdat er bij vogelgriep ook risico?s zijn voor de volksgezondheid, werken aan het onderzoek ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) mee.

    Animal Sciences Group, 19/09/06

    Copyright ©2006 AgriHolland B.V.

  • jelle abma

    Inderdaad een vreemd verhaal. Je zou toch denken dat je pas geld geeft als de toepassing van de resultaten gegarandeerd is.

    Dus overleg met Brussel over de verplichte AI-vaccinatie van bedrijven, conform het NCD-model en waarborgen voor het afzetten van gevaccineerd vlees.

    PVE heeft ook al geconstateerd dat er bij LNV gebrek aan daadkracht is.

    Trouwens waar wordt het geld precies aan besteed nu Intervet en met haar samenwerkende bedrijven alle ontwikkelingskosten voor nieuwe vaccins voor haar rekening neemt?