Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

Veterinair onderzoek onder één dak

  • Jean-Paul

    Veterinair onderzoek onder ? dak

    Een nieuw gebouw prijkt op het terrein van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht.

    Onderzoek dat eerst verspreid was over de diverse afdelingen van de faculteit is nu verzameld in ? gebouw. Vandaag wordt het Jeannette Donker-Voet gebouw geopend.

    DOOR MARISKA VERMAAS

    Alles ruikt nog nieuw en zo hier en daar zijn de kamers nog niet ingericht. Ande­re laboratoria zijn al volledig in gebruik. ?De verhui­zing was spannend. Je werkt bij­voorbeeld met heel veel kweekjes en andere proeven die zo schoon en snel mogelijk verhuisd moes­ten worden?, vertelt een woord­voerder van de faculteit Dierge­neeskunde. In het nieuwe ge­bouw is het onderzoek van de fa­culteit gecentraliseerd. Ook de apotheek is er gevestigd.

    De apotheek heeft een balie waar de pati?en en hun baas medicijnen kunnen ophalen.

    ?We hebben hier zo?n duizend verschillende medicijnen, een normale dierenarts heeft er vier­honderd?, aldus afdelingshoofd professor Henk Vaarkamp. Het verschil tussen de apotheek voor mensen en de apotheek voor die­ren is duidelijk: terwijl een hu­maan ziekenhuis werkt met infu­sen van 1,5 liter, liggen in Utrecht infuuszakken van 15 liter gereed om toegediend te worden aan een paard of rund.

    In Utrecht worden ook medicij­nen gemaakt. Daarbij hoort ook een laboratorium waarbij de grondstoffen van de medicijnen onderzocht worden op de samen­stelling, om te voorkomen dat het medicijn de ene keer veel sterker is dan de andere keer.

    Grote stikstofvaten en veel sperma-rietjes maken de afdeling reproductie duidelijk herken­baar. In de opslagruimte staan onder andere een kopie van de genenbank in Lelystad, een voor­raad erfelijk materiaal van zeld­zame en minder zeldzame rassen. Op de afdeling reproductie wordt onderzoek gedaan naar de vruchtbaarheid van runderen en varkens. ?We onderzoeken onder andere de bevruchting zelf en de ontwikkeling van eicellen die we uit eierstokken halen die we van­uit het slachthuis krijgen.?, ver­telt Bernard Roelen.

    Op de afdeling moleculaire bio­logie wordt vooral genetisch on­derzoek gedaan. Zo wordt onder­zocht op welk deel van het DNA een genetische afwijking zit. Op deze manier worden erfelijke ge­breken ontdekt. In het diagnostisch laboratori­um worden met de modernste technieken worden jaarlijks on­geveer 175.000 analyses uitge­voerd voor dierenartsen die mon­sters opsturen. Er wordt vooral bloedonderzoek gedaan.

    In het toxicologisch laboratori­um wordt via celkweek onder­zoek gedaan naar het effect van medicijnen of giftige stoffen op het dier. De lever en de nieren zijn de belangrijkste organen waar stoffen worden uitgeschei­den. ?Celkweek doen alle onder­zoeksinstellingen in Nederland op ratten en muizen. Wij gaan een stap verder en doen ook cel­kweek van runderen, varkens en paarden?, legt Johanna Fink­ Gremmels uit. In het lab wordt bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar gelten die niet drachtig wil­den worden. ?Het bleek dat de zeug waaruit de geltjes waren ge­boren tijden de dracht een giftige stof had gegeten. Dat had op de zeug zelf geen effect, maar op de ongeboren biggen wel. Door alle stappen achter elkaar te zetten hebben we ontdekt dat de voe­ding van de zeug het probleem was?, legt de hoogleraar uit. Op dezelfde manier wordt onderzoek gedaan naar het effect van ja­cobskruiskruid op een dier.

    Fink-Gremmels doet ook on­derzoek naar mastitis. ?Er zijn koeien die niet reageren op de normale behandeling van masti­tis die bij de meeste koeien wel werkt. We doen hier nu onder­zoek naar, dat uiteindelijk resul­teert in een direct advies naar de praktijk?, legt de hoogleraar uit.

    Bij het voedingslaboratorium wordt onderzoek gedaan naar het optimale rantsoen. ?We werken onder andere aan een soort Ya­kult voor kippen. Door het ver­bod op diermeel hebben we in Europa de kippen vegetarisch ge­maakt, maar een kip is van natu­re niet vegetarisch, waardoor de kippen nu langzamer groeien.

    Dat is duurder en niet beter. We zoeken nu naar een alternatief voor het herkenbare wormpje dat een kip normaal eet?, vertelt Fink-Gremmels.

    Het nieuwe gebouw biedt vol­gens de onderzoekers veel voor­delen. ?We wisselen meer kennis uit en we kunnen schoner wer­ken. De oude laboratoria waren verouderd en niet altijd schoon.

    Daarnaast kunnen we nu de dure apparatuur beter benutten. Als bij ons een machine kapot is kun­nen we even bij de buren een ap­paraat gebruiken, anders lag het onderzoek stil?, aldus een onder­zoeker.

    ——————————————————————————–

    In het Universitair Veterinair Diagnostisch lab worden jaarlijks 79.000 monsters onderzocht. Foto William Hoogteyling

    ***************************

    Jeannette Donker-Voet

    Het nieuwe gebouw van de faculteit diergeneeskunde is vernoemd naar Jeannette Donker-Voet. Donker was in 1925 de eerste vrouwelijke stu­dent diergeneeskunde in Utrecht. De opleiding heette toen nog Veeart­senijkundige Hogeschool in Utrecht. In 1930 studeerde Donker af, om vervolgens in 1934 te promoveren op een onderzoek naar vitamineprepa­raten voor kuikens.

    Hiermee was Donker niet alleen de eerste vrouwelij­ke dierenarts, maar ook de eerste vrouwelijke gepromoveerde dierenarts. Later in haar carri? ontwikkelde Donker-Voet een veel gebruikte diag­nostische test voor Listeria, een bacterie die onder andere via melk van dier op mens kan worden doorgegeven. In totaal heeft Jeannette Don­ker- Voet 34 wetenschappeiljke publicaties op haar naam staan en staat ze op de negentiende plaats in de Elsevier top-50 van vrouwen met een bijzondere rol in de twintigste eeuw. Donker-Voet overleed in 1979.

    Powered by TECNAVIA Copyright ©2006 Agrarisch Dagblad, publicatie 27/09/2006