Onlangs werden hier wat kreten neergezet over MRSA op varkensbedrijven.
Voor degenen die zich er echt voor interesseren is dit artikel misschien interessant
Nieuw onderzoek naar MRSA-bacterie
Doetinchem ? Er komt dit najaar een nieuw onderzoek naar de MRSA?bacterie op varkensbedrijven. In het onderzoek worden niet alleen varkens onderzocht, maar ook de varkenshouders, hun gezinsleden en hun medewerkers.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door het onderzoekinstituut RIVM en de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Het vindt plaats op 68 varkensbedrijven, zegt een woordvoerster van de VWA. ?We onderzoeken of er een relatie is tussen het werken met varkens en de aanwezigheid van de MRSAbacterie. Daarom onderzoeken we niet alleen de varkens maar ook de mensen. De resultaten komen halverwege volgend jaar.?
MRSA staat voor Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus en wordt ook wel ziekenhuisbacterie genoemd. Volgens de VWA is de bacterie die bij varkens voorkomt van een andere stam dan de ziekenhuisbacterie. ?Maar de varkensstam heeft wel dezelfde vervelende eigenschappen.?
Uit eerder onderzoek van het RIVM bleek dat 40 procent van de vleesvarkens besmet is met de MRSA-bacterie. Zes van de 26 onderzochte varkenshouders bleken ook besmet. Van de 150 onderzochte dierenartsen had 4,6 procent MRSA onder de leden. Varkenshouders die zich melden in een ziekenhuis worden eerst op MRSA onderzocht.
Volgens MRSA-deskundige Peter van der Wolf van de gezondheidsdienst voor dieren GD komt de bacterie ook in andere landen voor onder mensen die met varkens werken. Onlangs zijn op een congres in Denemarken 275 congresgangers onderzocht, met name varkensdierenartsen. ?Ongeveer 12 procent van de monsters was positief op MRSA?, meldt Van der Wolf in de GD-uitgave Varken. ?Het ging om monsters van mensen uit veel verschillende landen. Dat zou betekenen dat het besmettingspercentage in het buitenland misschien wel hoger ligt dan in Nederland.?
Powered by TECNAVIA Copyright ©2006 Agrarisch Dagblad, publicatie 29/09/2006