Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

Testen op vogelpest kan nu zonder verdenking

  • Jean-Paul

    Testen op vogelpest kan nu zonder verdenking

    Den Haag ? Een onderzoek naar vogelpest is nu mogelijk zonder dat een pluimveebedrijf meteen als verdacht wordt aangemerkt.

    Daarvoor hebben het ministerie van landbouw, de gezondheids­dienst GD, het Centraal Instituut voor Dierziektencontrole (CIDC) en de pluimveedierenartsen een programma opgezet.

    Tot nu toe was het testen van een pluimveebedrijf op vogelpest onmogelijk zonder het bedrijf als verdacht aan te merken. Dat be­drijf kreeg door die verdenking meteen te maken met beperkende maatregelen, waardoor een nor­male bedrijfsvoering niet meer mogelijk was.

    Pluimveehouders moeten re­gelmatig bloedmonsters nemen van hun dieren om die te laten testen op de aanwezigheid van vogelpest. Daarnaast moeten zij hun dieren ook laten testen als de uitval in een week boven 3 pro­cent komt, of de voer- en waterop­name met meer dan 20 procent daalt.

    ?Soms is er pluimvee dat wel ziek is, maar waarvan de uitval of de daling van de voer- en waterop­name net iets boven de norm voor het testen uitkomt. Deze dieren zouden wij graag op vogelpest la­ten testen, zonder dat het bedrijf meteen het stempel verdacht krijgt?, zegt Albert Vink, pluim­veedierenarts van het Dierge­neeskundig Centrum Asten uit en voorzitter van de Groep Pluim­veewetenschappen van de Ko­ninklijke Nederlandse Maat­schappij voor Diergeneeskunde.

    Voor de laagdrempelige vogel­pestcontrole mogen dierenartsen nu cloaca- en keelswabs nemen en die opsturen naar het CIDC in Le­lystad. Binnen maximaal ander­halve dag na de ontvangst van de swabs kan het CIDC de uitslag van het onderzoek geven.

    ?Op die manier weten we heel snel of het zieke pluimvee laagpa­thogene vogelpest heeft of niet. Dat is erg belangrijk, omdat een laagpathogene variant kan over­gaan in een hoogpathogeen vi­rus?, stelt Vink.

    Powered by TECNAVIA Copyright ©2006 Agrarisch Dagblad, publicatie 13/10/2006

  • Plenskoen

    Raar bericht, ik dacht dat er alleen een jaarlijkse controle was hierop en dat ze daardoor toevallig ‘Voorthuizen’ gespot hadden net op tijd in juli.

    Dat er niet tussendoor getest kon worden omdat je dan direct verdacht was vind ik ook heel raar en onlogisch. Als de boer zelf de test betaalt mag hij toch bij wijze van elke week een uitstrijkje opsturen?

    Zullen wel de ambtelijke regeltjes zijn.