Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

Snelle interventiemacht voor ziekten en plagen

  • Jean-Paul

    Snelle interventiemacht voor ziekten en plagen

    Rome ? De wereldvoedselorgani­satie FAO en de internationale diergezondheidsorganisatie OIE hebben en snelle interventie­macht opgezet die moet optreden bij de bestrijding plagen en ziek­ten.

    Volgens FAO-directeur-gene­raal Jacques Diouf is het crisis­team een belangrijke stap voor­waarts in de mogelijkheden om landen te helpen bij de uitbraak van planten- en dierziekten.

    Het crisisteam bestaat uit vijf­tien specialisten. De snelle inter­ventiemacht kan binnen 48 uur ter plekke zijn.

    De opzet van de interventie­macht is een gevolg van de ver­spreiding van

    vogelpest sinds 2003. Volgens Diouf vormt vogel­pest een permanente bedreiging voor Aziatische en Afrikaanse landen, maar ook voor Oost-Euro­pa en de Kauka­sus. In andere delen van de we­reld is de situatie verbeterd.

    Een betere mo­nitoring bete­kent niet dat de waakzaamheid kan worden terug­gebracht, zegt de directeur-gene­raal van de FAO. ?H5N1 blijft als een zwaard van Damocles boven ons hangen, zolang het niet totaal is bestreden.?

    Volgens Diouf is de afgelopen jaren gebleken hoe belangrijk het is om snel te reageren bij een uit­braak.

    ——————————————————————————–

    Powered by TECNAVIA Copyright ©2006 Agrarisch Dagblad, publicatie 13/10/2006

  • Plenskoen

    Vraag me af wat die 15 personen kunnen uitrichten.

    Ze komen niet verder dan monsters nemen, die opsturen naar Weybridge en dan 3 weken wachten op resultaat.

    Ondertussen zijn de meeste lokale overheden helemaal niet van plan om dieren af te maken in kleine gemeenschappen. Zie de manier waarop de vogelpest ‘bestreden’ wordt in Indonesië.

    Lokale overheden willen helemaal niet meewerken als er maar een paar pluimvee's ziek zijn geworden en 80 tot 90% nog gewoon rondloopt. Want dat is voorzover ik heb gelezen in de berichtgeving het percentage bij de loslopende dieren dat sterft in de kampongs e.d. Het verdwijnen van complete pluimveepolulaties door H5N1 is te danken aan het uitroeien van de lokale loslopende dieren door mensen om de pest te beteugelen.

    Meestal is het ergste voorbij en zijn er al menselijke gevallen tegen de tijd dat er ‘deskundigen’ een kijkje komen nemen. Daar zitten soms weken tussen.

    De lokale bevolking hangt een uitbraak in het dorp ook niet meer aan de grote klok, stel dat een dorpsoudste beslist al het pluimvee op te ruimen, wat moeten de mensen dan? Helemaal als ze zien dat het gros gewoon blijft doorlopen?

    Die 15 specialisten zullen wel een lieve duit kosten. Dat geld kunnen ze beter aan (corrupte) overheden geven in getroffen landen als compensatie voor geruimde dieren of om er vaccins van te kopen. China weet de boel aardig onder controle te houden omdat alles wat gevonden is gevaccineerd is.

    Dat zouden ze in Europa en Amerika ook eens moeten overwegen.

    Niet de ‘kampongkippen’ in de achtertuinen van hobbyisten, die hebben veel weerstand, maar de zwakke industriedieren die op een paar gram voer kilo's vlees moeten aanzetten.