Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

Advies: vaccineer open bedrijven in trekroutes

  • Jean-Paul

    Advies: vaccineer open bedrijven in trekroutes

    Brussel ? Open pluimveebedrijven in pluimveedichte gebieden in trekroutes van wilde vogels zou­den preventief gevaccineerd moe­ten worden tegen Aziatische vo­gelpest (H5N1). Dat staat in een discussiestuk over vaccinatiestra­tegieën van de Europese Commis­sie.

    Ook hobbydieren in de nabij­heid van gebieden met veel wilde vogels zouden preventief gevac­cineerd kunnen worden, om te voorkomen dat via die weg vogel­pest in de pluimveehouderij wordt geïntroduceerd. Bij een vastge­stelde besmetting kan op andere plekken een noodvaccinatie wor­den toegepast.

    Europa moet er rekening mee houden dat het vogelpestvirus steeds opnieuw opduikt in gebie­den, waar het tot nog toe niet is geweest, zowel bij pluimveebe­drijven als bij hobbydierhouders. Het zijn vooral wilde vogels die het risico met zich meebrengen, maar er zijn ook andere besmet­tingsroutes denkbaar, aldus het discussiestuk dat is vrijgegeven door het directoraat-generaal voor gezondheid en consumen­tenbescherming.

    Uit de vondst van het virus bij een wilde vogel in Spanje, eind juni, kan worden geconcludeerd dat het virus in staat is te overle­ven in de zomer. Bovendien lijkt het virus zich te verschansen in gebieden met veel trekvogels.

    Powered by TECNAVIA Copyright ©2006 Agrarisch Dagblad, publicatie 17/10/2006

  • maria

    Dan zul je in heel nederland moeten vaccineren, overal vliegen wel trekvogels over of verplaatsen zich in de winter ,afhankelijk van de weersomstandigheden en voedselaanbod.

    Laten we dan maar een verplichte vaccinatie instellen :D :

    - voor hobbyhouders op kosten van de schatkist( net als bij kinderen) en

    -voor bedrijfsmatige houders op eigen(= consumenten) kosten

    -Dan blijven de gewetensbezwaarden over( bestaan die er ook voor wat betreft vee?) en die moeten dan weer een eigen potje hebben om schade op te vangen bij infectie.

    Maria

  • plensKoen

    Helemaal 100% mee eens Maria!