Teleurstelling over uitblijven cofinanciering vogelpestschade
Doetinchem ? Pluimveehouders zijn teleurgesteld over de weigering van landbouwminister Veerman om de cofinanciering voor de vogelpestschade op zich te nemen. Zij kunnen anderhalf tot twee miljoen euro uit Brussel krijgen als compensatie voor de vogelpestschade, maar moeten de helft van dit bedrag zelf ophoesten.
De pluimveehouders vinden dat het ministerie van landbouw deze cofinanciering voor zijn rekening moet nemen. In andere Europese landen draagt de overheid ook bij, naast de Europese vergoeding voor de vogelpestschade.
?Juristen van het ministerie van landbouw hebben alle oplossingen om de cofinanciering sluitend te krijgen afgewezen. Daartoe behoorde het voorreserveren uit fondsen. De cofinanciering kan alleen collectief plaatsvinden, maar daar is geen draagvlak voor in de sector?, stelt Jan Wolleswinkel, voorzitter van de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (NOP).
De NOP-voorzitter hoopt dat de juristen van het ministerie van landbouw en het Productschap Pluimvee en Eieren voor 31 maart volgend jaar nog met een oplossing komen voor de cofinanciering. Tot die datum kan Nederland het bedrag voor de vogelpestschade incasseren bij de Europese Commissie.
Ad Kon, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, vindt het beneden alle peil dat Veerman niet bijdraagt aan de cofinanciering. ?Veerman zegt dat de pluimveesector al weer is hersteld van de gevolgen van de vogelpest en de cofinanciering dus zelf kan betalen. De opbrengsten van eieren en pluimveevlees zijn echter al lang slecht?, legt hij uit.
CDA-tweedekamerlid Joop Atsma wil donderdag nog eens bij minister Veerman pleiten voor Nederlandse cofinanciering vanuit het Diergezondheidsfonds. Atsma: ?Er moet iets voor de sector gedaan worden. De minister zegt dat hij geen geld heeft, maar in omringende landen wordt wel nationaal iets gedaan voor gedupeerde pluimveehouders. Het CDA wil daarom een ultieme inspanning verrichten om ook de Nederlandse bedrijven te helpen.?
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
?Hoge kostprijs zet sector pluimvee onder druk?
Zeist ? De Nederlandse vleeskuikenhouders krijgen het in de toekomst steeds moeilijker. Zij moeten investeren in milieu- en dierenwelzijnseisen, terwijl er goedkoop buitenlands pluimveevlees op de Europese markt komt. Nederland voegt bovendien te weinig waarde toe aan pluimveevlees. Dat blijkt uit een sectorvisie Pluimveehouderij van ING Bank. De Nederlandse pluimveevleessector legt volgens de bank nadruk op de diepvriesmarkt.
Nederlandse handelaren importeren veel verwerkt pluimveevlees en exporteren veel onbewerkt vlees.
Zonder een toegevoegde waarde voor vers pluimveevlees krimpt het aantal vleeskuikens in Nederland volgens ING Bank sterk. Dat heeft ook negatieve gevolgen voor de veevoerbedrijven en pluimveeslachterijen. Alleen de grote vleeskuikenbedrijven blijven volgens ING Bank bestaan.
De bank is optimistischer over de mogelijkheden voor de eiersector. Die speelt goed in op de stijgende vraag naar scharreleieren.
——————————————————————————–
Powered by TECNAVIA Copyright ©2006 Agrarisch Dagblad, publicatie 18/10/2006