Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

consument voor de gek houden

  • jan

    Ei uit overdekte uitloop goedkoper

    Freiland?eieren uit een overdekte uitloop zijn goedkoper dan die uit een vrije uitloop. Dat is een gevolg van het grotere aantal dieren, dat leghennenhouders kunnen houden als zij de overdekte uitloop als dierruimte mee mogen tellen.

    Dat blijkt uit berekeningen van de Animal Sciences Group (ASG) van de Wageningen Universiteit.

    Door de overdekte uitloop als dierruimte te gebruiken kunnen de houders van Freiland-hennen meer dieren houden. Voor die overdekte uitloop geldt dan dezelfde bezetting van negen hennen per vierkante meter als voor de stal. De kostprijs van de eieren daalt daardoor van 6,27 naar 5,71 cent per stuk. De leghennenhouder moet zijn eieren in de huidige situatie dan wel afzetten als gewone scharreleieren en ontvangt daardoor minder geld.

    Bij de KAT gaan echter stemmen op om de overdekte uitloop als vrije uitloop te zien. Dit is een gevolg van de vrijwel permanent aanwezige dreiging van vogelpest. Als de overdekte uitloop als vrije uitloop geldt, kan de leghennenhouder deze ruimte gebruiken als vloer- of leefoppervalk. In die gevallen komt de kostprijs van de Freiland-eieren op 5,87 tot 5,94 cent per stuk. Dat betekent dus een daling van de kostprijs met 0,33 tot 0,40 cent per ei ten opzichte van eieren van hennen met een onoverdekte uitloop.

    http://www.zibb.nl/landentuinbouw/pluimveehouderij/nieuwsbericht.asp?artnr=1303366&versie=1&rss=true

    donderdag 23 november 2006, Door: Agrarisch Dagblad

    grt jan

  • Koen

    Dit bericht las ik ook met verbazing.

    Wat is ‘vrije uitloop’ dan eigenlijk nog als ze het als binnenruimte gaan bezetten? Kunnen ze helemaal niet vrij uitlopen en het gras is in no time weg en wil helemaal niet groeien met zoveel poten en geen regen.

    Het draait alleen maar om definities, hoe de dieren daadwerkelijk gehuisvest zijn telt niet. Inderdaad oplichterij.

  • edgard

    Daarom is hier ook de ophokplicht af geschaft. Anders mochten de boeren de eieren van de opgehokte kippen niet meer verkopen als buitenscharreleieren.

    Dus niks voor de hobbyist maar voor het echte werk. en wat telt, economisch belang en anders niks.

  • jan

    Ik vraag mij alleen af hoelang de consumenten dit acepteren dat ze gewoon voor de gek worden gehouden.De consument hier in luxemburg is veel koop bewuster als die uit nederland.Voorbeeld in de bse tijd is hier een program op gestart dat het vlees van af de geboorte tot aan de consument te volgen is.Dit program wordt uitgevoerd door een fokvereniging waar de boeren eigenaar van zijn en hun dieren aan leveren.Ze hebben hun eigen slachterij en een contract met een grote supermarktketen.Door dat program krijgt de consument een stuk vlees op hun bord waar ze van weten daar is niks mis mee en zijn daardoor berijd om daar een meerprijs voor te betalen.Zo zie ik dat ook gebeuren bij mijn kippen en daar is voor de hobbykippenboer in nederland nochveel arbeid te doen,totdat de consument in nederland berijd is om voor een ei van een hobbykip meer te betalen/te kopen als voor een supermarkt ei want die zijn eigenlijk allemaal het zelfde,alleen een andere verpaking.

    grt jan

  • edgard

    Heel lang Jan.

    Als het maar goedkoop is dat is het credo.

    En dan kan het niet schelen. Hier is geen eet cultuur zoals in de landen die zuidelijk van ons liggen. En dat zal niet snel veranderen. Het is jammer.

    Ik mag nu geen ei meer afgeven van mij kippen

    Maar voorheen 13 euro cent dat is wat ik maximaal kan krijgen, en het antwoord is steevast , duurder? dan ga ik naar de supermarkt, ik proef toch geen verschil.

  • Koen

    Konsumenten in nederland hebben het te druk met het goedkoopste te kiezen omdat door die euro het leven schrikbarend duur is geworden.

    Het mag dan economisch en qua werkgelegenheid goed gaan, de lonen zijn niet gestegen en de energieprijzen en huren krankzinnig. Voordat er weer zoveel geld onder het grootste gros van de bevolking is om de luxe te kunnen permitteren om diervriendelijke producten te kopen (zo het ze wat interesseert, er is toch wel een zekere betrokkenheid voor nodig hetzij m.b.t. dieren hetzij m.b.t. de maatschappij) kan nog wel een paar jaar duren. Tenzij de linksen gaan potverteren natuurlijk dat is rampzalig maar misschien kunnen de armsten zich dan wel biologische eieren permitteren en de rijken schakelen dan wel over op legbatterij eieren want zonder hypotheekaftrek houden die geen cent meer over voor eten.

    Wij hier op prikborden zijn betrokken (omdat we zelf kippen hebben en de boel nauwgezet volgen) bij de hele bioindustrie en alle truukjes die ze uithalen; zodra het wat minder industrie is maar zo'n Freiland kip met overdekte uitloop is dat feitelijk (voor ons) gewoon een veredelde scharrelschuur-kip met wat minder amoniak in de longen maar dezelfde overbevolkingsstress. Het is van de gekke zoals die dieren gehouden worden. Maar ja, anders kost 1 ei 10 euro als je ook nog de maatregelen/eisen moet nemen die gesteld worden aan het MOGEN produceren van voedsel.

    Nog maar een paar jaar geleden verkocht ik m'n eieren aan de bakker, en het bejaardentehuis nam ook altijd zo'n 50 eieren per week af in het seizoen.

    Dat mogen ze niet meer van de VWA. M.a.w. die huisverkoop met ‘eieren van de boer’ mag alleen naar particulieren en niet meer naar bedrijven (bakker die voedsel verwerkt volgens regeltjes) of bejaardentehuizen (instelling ook met allerlei regeltjes).

    Het is die verdomde ambtenarij en regeltjeszucht die leidt tot verarming van het aanbod aan eerlijk geproduceerde producten en het bewustzijn en aan de andere kant het bedonderen van consumenten omdat REGELTJES de eerlijkheid van een product bepalen en niet de werkelijke omstandigheden.

    Jan, het interesseert niemand een moer! Iedereen is blij met de klimaatsverandering want dat scheelt honderden euro's per jaar stoken.

    Zelfs IK denk zo als het om de centen gaat, tegelijkertijd maak ik me geweldig zorgen om de huidige ontwikkelingen. Dus ook ik ben hypocriet, en nederlander dus.

  • jan

    Ik krijg hier van de luxemburgers 0,25€ per ei. Van de portugese krijg ik dat niet daarvoor is het te duur.Hep buurlui uit italie gepensiooneert die betalen dat ook zonder brobleem en maken voor mijn eieren ook noch reclame.Maar wat die eetcultuur aangaat die maak je zelf en begint in je eigen famielie.Voorbeeld laatste zaterdag hadden wij hier in huis een klein fam feestje.Was zelf naar de slager geweest en daar een varkens braten bestelt van minstens 2,5 kg die zus en zo zou smaken.Daar in die slagerij kom ik vaker en daar loopt ook opa noch mee rond.die man zegt meteen fijnproever en lacht met zijn hele gezicht.Die braten koste 32€ en ging knap door voor 7 man.Op dinsdag kwam mijn dochter thuis en vraagt pap zo een braten krijg je die ook als die 500 gram weegt.Kijk en zo krijg je eetcultuur en blijf je je eieren ook verkopen.

    grt jan

  • edgard

    Ja Jan ik eet heel bewust hoor. Ik eet als ik al kip eet altijd een bresse kip.

    En ik haal het meeste eten in Belgie bij traiteurs en gespecialiseerde bedrijven. Ook in Genk bij de Italiaanse winkels. Ik eet nooit veel en we zijn met twee personen en zodoende heb je dan ook meer geld om aan je voedsel te besteden.

    Voorheen had ik zelf varkens , stieren en noem maar op. Nu heb ik alleen nog kippen voor de eieren en het schoonhouden van de grond.

    En onze kinderen hebben dat bewust eten van goede producten overgenomen.

    groentes verbouw ik wel zelf evenals heel veel soorten fruit.

  • jan

    Ja precies edgard dat bedoel ik als je kinderen dat over nemen gaan je kleinkinderen dat ook overnemen en zo krijg je langzaam die eet cultuur verandert.En het gaat niet over geld wat dat goede eten kost het zijn je priorieteiten die je zet.

    grt jan