Inspectie: nog veel fouten bij tumbelaars
De Europese voedselinspectiedienst FVO constateert nog veel fouten bij Nederlandse bedrijven die pluimveevlees bewerken en verrijken voor de Britse markt. Bijvoorbeeld herinvriezen van bevroren vlees, veel meer water toevoegen (tumbelen) dan vermeld en het gebruik van soortvreemde eiwitten.
Dit blijkt uit een rapport dat deze week is vrijgegeven.
De controlemissie van het FVO vond al in maart 2005 plaats. Ook vorig jaar was er al commotie naar aanleiding van het onderzoek. Het Nederlandse ministerie van volksgezondheid stelt dat inmiddels actie is ondernomen om de gebreken te herstellen.
Onduidelijk blijft echter of de tumbelaars nu wel op de etiketten vermelden hoeveel water is toegevoegd aan de kipfilet die zij bewerken. Bovendien lijkt de praktijk van het gebruiken van bevroren Braziliaans of Thais pluimveevlees en het daarna weer invriezen van het bewerkte product gewoon door te gaan. Overigens mag volgens het FVO ontdooid pluimveevlees na bewerking niet meer als vers product worden verkocht.
Het FVO stelt niet alleen het gebruik van soortvreemde eiwitten in getumbelde filets aan de orde. Ook worden vragen gesteld over de kip-eiwitten die worden gebruikt.
vrijdag 24 november 2006
—-
getver!