Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

Bioindustrie keert zich tegen de boeren

  • Koen

    Ziekenhuis weigert varkenshouder

    Nederlandse ziekenhuizen hebben varkenshouders geweigerd alleen op grond van hun beroep. Het gaat om enkele gevallen. Dat bleek tijdens een voorlichtingsavond in Boekel. De varkenshouders werd ondermeer in Nijmegen en Breda de deur gewezen vanwege de angst voor de ziekenhuisbacterie MRSA.

    20-12-zibb

  • maria

    Ik zou eerst wel eens de reactie van de betreffende ziekenhuizen willen horen.

    Misschien gaat het wel om dronken varkensboertjes die 's nachts met een bloedneus op de poli kwamen, die een grote mond hadden en toen verwijderd zijn met de mededeling dat ze de volgende dag als ze nuchter waren en nog klachten hadden, maar even naar de huisarts moesten gaan. :D

    Maria

  • Jean-Paul

    Nee maria, ze zijn echt geweigerd.

    Ook in ziekenhuizen gaat het wel eens fout.

    Inmiddels is excuus aangeboden, en gezegd dat die beslist niet meer mocht voorkomen

    Hier een verslag van die voorlichtings bijeenkomst uit het Agr. Dagblad van gisteren

    Hoogleraar Frans van Knapen van de veterinaire facul­teit ergert zich, net als veel varkenshouders, aan de te­neur in de berichtgeving en aan mensen als onze Koen

    <<<<<<<<

    Zorg en boosheid na berichten over MRSA in varkenshouderij

    DOOR JAN BRAAKMAN ACHTERGROND

    Zorg om de eigen gezondheid en boosheid vanwege opnieuw nega­tieve berichtgeving over de var­kenshouderij overheersten maandagavond op een bijeen­komst voor varkenshouders over de ziekenhuisbacterie MRSA.

    Ruim 200 varkenshouders, hun gezinsleden en andere bij de sec­tor betrokkenen lieten zich in Boekel bijpraten door arts-micro­bioloog Jan Kluytmans en veteri­nair Frans van Knapen.

    Dat ziekenhuizen aan patiën­ten vragen of ze recent in aanra­king zijn geweest met landbouw­huisdieren heeft twee redenen.

    De ziekenhuizen willen geen on­gewenste bacteriën binnenhalen, en als iemand die met dieren werkt een operatie moet onder­gaan, dan is het raadzaam om eerst een eventuele besmetting met MRSA kwijt te raken.

    Een groot deel van de Neder­landers is wel eens of continu be­smet met de stafylokok aureus.

    Een klein deel daarvan heeft de multiresistentie variant van de stafylokok, de ziekenhuisbacterie onder de leden.

    Kluytmans denkt dat varkens­houders de besmetting meer bij zich dragen, doordat ze vanuit een besmette varkensstapel voortdurend opnieuw met de bac­terie in aanraking komen.

    Hoe de besmetting in de Neder­landse varkensstapel is terecht gekomen, is ook voor hem een vraag. Hoogleraar Frans van Knapen van de veterinaire facul­teit suggereert dat de bacterie wel eens vanuit Frankrijk inge­voerd zou kunnen zijn, omdat be­kend is dat de bacteriestam waar het hier om gaat eerder al in Frankrijk is vastgesteld.

    Tegen de bacterie bestaat geen medicijn. Diergeneeskundigen hebben zich daar ook nooit op ge­richt, omdat de bacterie voor landbouwhuisdieren geen groot probleem vormt.

    Dat antibiotica­gebruik in de veehouderij een rol speelt bij het ontstaan van de re­sistentie bij de ziekenhuisbacte­rie, waagt Van Knapen te betwij­felen. ”Het antibioticagebruik per kilo varken in Nederland is net zo groot als per kilo mens. De ziekenhuisbacterie is ook resis­tent voor tetracycline. Dat ge­bruiken we in de veehouderij wel. Het zou kunnen dat wij daar zelf een rol in spelen.”

    Doordat het aantal MRSA-be­smettingen in Nederland zo laag is vergeleken met buurlanden, vallen in Nederland de besmet­tingen uit de varkenshouderij ex­tra op. Maar Kluytmans is ervan overtuigd dat het in het buiten­land ook voorkomt en wellicht in veel ernstiger mate.

    Misschien is de bacterie ooit uit het ziekenhuis ontsnapt en in de varkenshouderij terecht geko­men.

    Kluytmans kan het niet uit­sluiten. Hij weet het niet. Van Knapen acht de kans dat een be­smetting een varkensstal in of uit komt kleiner, dan dat de bacterie uit of in een ziekenhuis komt. ”Je loopt in Nederland gemakkelij­ker een ziekenhuis binnen dan een varkensstal.”

    Van Knapen ergert zich, net als veel varkenshouders, aan de te­neur in de berichtgeving. ”Op te­levisie is de indruk gewekt: we hebben een groot probleem en jullie zijn de oorzaak.” Jan Kluytmans, die meewerkte aan het tv-programma Zembla, zegt dat de boodschap die er ach­ter hing niet de zijne was. ”Maar de medische boodschap hebben we goed kunnen weergeven.” Wyno Zwanenburg, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders zegt dat derge­lijke publiciteit niet te voorko­men is. ”Wij hebben ideeën aan­gedragen, maar als de media hun agenda bepaald hebben, kun je daar weinig aan veranderen.”

    <<<<<<<<<<

    Hier nog een bericht uit het Agr. Dagblad van vandaag;

    Negen antwoorden over de ziekenhuisbacterie in de varkenshouderij

    DOOR JAN BRAAKMAN ACHTERGROND

    1. Wat is MRSA?

    MRSA staat voor Meticilline Resistente Staphylococcus aureus. De ziekenhuisbacterie is een bacteriestam die heel moeilijk met de beschikbare antibiotica te bestrijden is. De stafylokok heeft zijn resistentie tegen antibiotica waarschijnlijk in ziekenhuizen ontwikkeld.

    2. Schaadt de MRSA de gezondheid van dieren en mensen?

    Varkens en kalveren lijken geen nadelige gevolgen te ondervinden van een besmetting met de stafylokok aureus. Daarom is er tot nu toe nauwelijks onderzoek gedaan naar de bacterie bij varkens.

    Bij mensen is de bacterie normaal gesproken ongevaarlijk. De meeste mensen dragen de bacterie wel eens bij zich. Een klein aantal mensen heeft een natuurlijke afweer, waarvan overigens onbekend is hoe die werkt.

    Gevaar ontstaat bij verzwakte patiënten, die met MRSA besmet zijn. Varkenshouders hoeven zich niet te laten testen op MRSA als er niets aan de hand is.

    Besmettingen met stafylokokken kunnen zich uiten in ontstekingen en steenpuisten.

    3. Richt het onderzoek zich uitsluitend op varkens?

    Bij varkens en varkenshouders is een bijzondere MRSA-bacterie gevonden. Er zijn aanwijzingen dat de bacterie ook bij kalveren en kalverhouders voorkomt, daarom wordt die groep ook bij vervolgonderzoek betrokken. Er zijn geen concrete aanwijzingen dat de ziekenhuisbacterie veel bij huisdieren als honden en katten voorkomt.

    4. Waarom moeten varkenshouders zich in ziekenhuizen melden

    Ziekenhuizen beschouwen mensen die beroepsmatig met varkens en kalveren in contact komen als een risicogroep. Bij de behandeling van mensen uit die beroepsgroep, kan met dat risico rekening worden gehouden. Dat komt zowel de veehouders zelf als hun medepatiënten ten goede.

    5. Mag een ziekenhuis de behandeling van een varkenshouder weigeren?

    Neen. Als er sprake is van een spoedeisende situatie, maakt een ziekenhuis geen onderscheid tussen veehouders en andere patiënten. Eventueel worden veehouders geïsoleerd behandeld. Als een operatie kan wachten, zal een ziekenhuis zich ervan vergewissen of er sprake is van een MRSA-besmetting. Is dat het geval dan kan met behulp van neuszalf en hygiëne de besmetting bij de patiënt worden weggenomen.

    6. Hoe verspreidt de MRSA-bacterie zich?

    De bacterie hecht zich onder meer aan stofdeeltjes in de lucht maar ook aan metalen oppervlakken.

    De bacterie huist in de neus en rond de anus. De bacterie reist met de mens mee, ook aan diens handen.

    7. Is de bacterie uit de varkensstal te bannen?

    In principe wel. Voorwaarde is dat de stal schoon is voordat er vee inkomt. Vervolgens moet de veestapel vrij zijn van de bacterie. Bovendien moeten bezoekers de bacterie niet met zich meedragen.

    8. Is besmet vlees gevaarlijk?

    Neen. De bacterie overleeft de vleesbereiding en het maagzuur niet. Tot nog toe is op 2 van 80 vleesmonsters een minieme besmetting gevonden. Bij slagers is nog geen besmetting aangetoond.

    9. Waar komt de besmetting bij varkens vandaan?

    Dat is onbekend. Mogelijk ligt er een relatie met Franse varkens, waar dezelfde bacterie eerder is aangetroffen.

  • Koen

    Goed stuk, maar dat haalt niet onderuit wat ik als eerste gepost heb.

    Is natuurlijk van de gekke maar ja, wèl een consequentie van beleid.

  • Jean-Paul

    Maar wel de zelf verzonnen kop

    Er is geen aanwijzing dat het voorkomen iets te maken heeft met de manier van huisvesting, dierwelzijn of de hoeveelheid varkens op een bedrijf.

    Hier nog een citaat uit het Agr. Dagb.gedaan in de voornoemde voorlichtingsbijeenkomst

    “De specialisten spraken de verwachting uit dat men bij onderzoek bij andere diersoorten zoals kalveren, melkvee en paarden vrijwel zeker ook deze variant zal vinden.”

    Verder veel onduidelijk, waarbij ziekenhuizen geen gezamenlijk protocol hebben en maar wat naar eigen inzicht aan rommelen.

  • Koen

    Is het verboden om zelf tendentieuze koppen te verzinnen?

    Valt helemaal niet meer op trouwens. Helemààl niet op een pietluttig prikbordje.

    De kop is trouwens m'n conclusie.

    Ik heb een leuke voor je:

    2000 v.Chr Hier, eet deze wortel.

    1000 Die wortel is heidens. Hier, zeg dit gebed.

    1850 Dat gebed is bijgeloof. Hier, drink dit drankje.

    1920 Dat drankje is slangenolie. Hier, slik deze pil.

    1945 Die pil werkt niet. Hier, neem penicilline.

    1955 Oeps, beestje is gemuteerd. Hier, neem tetracycline.

    1960 - 2000 Nog 39 keer ‘Oeps’. Hier, neem dit sterkere antibioticum.

    21ste euw De beestjes hebben gewonnen. Hier, eet deze wortel.