Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

Nergens ophok in EU, alleen in Nederland

  • Koen

    Ophokplicht krijgt in EU nog geen navolging

    Uitgegeven: 6 februari 2007 13:47

    Laatst gewijzigd: 6 februari 2007 13:58

    BRUSSEL - De ophokplicht van kippen in Nederland krijgt vooralsnog geen navolging in andere EU-landen. De landen hebben althans geen voorzorgsmaatregelen gemeld in Brussel, aldus een woordvoerder van de Europese Commissie dinsdag.

    Nederland had de maatregel ingesteld na de uitbraak van de besmettelijke vogelgriep in Europa's grootste kalkoenfarm, in het Britse Holton.

    De Britten hebben veterinair deskundigen van de EU-landen dinsdag geïnformeerd dat de besmetting waarschijnlijk niet is ontstaan via een Hongaarse uitbraak. Het Britse bedrijf had ook een vestiging in Hongarije.

    Trekvogels

    De Britse diensten stellen dat nabij het bedrijf in Holton relatief weinig trekvogels vliegen, een andere veelvoorkomende bron van besmetting. “Wel zijn er veel meeuwen”, zo citeerde de Brusselse woordvoerder de Britse expert.

    Iedereen die bij de Britse boerderij is betrokken krijgt de virusremmer tamiflu toegediend. Uitgebreide vaccinatie van kippen, zoals Nederland in 2006 deed met hobbykippen, is niet aan de orde.

    Kipfilets

    Britse consumenten hebben nog niet merkbaar de kipfilets en andere pluimveeproducten in de winkels overgeslagen. De verkoop is niet afgenomen, aldus de Britten dinsdag. De Europese Commissie betaalt sinds vorig voorjaar wel een vergoeding voor boeren die inkomsten derven door vogelgriep.

    Rusland en Japan hebben inmiddels de grenzen gesloten voor Brits kippenvlees. Europees Commissaris Markos Kyprianou (Gezondheid) vindt de Russische en Japanse acties “niet gerechtvaardigd”.

    Van: nu.nl

  • Koen

    ERGO: LNV is weer eens zinloos geweld aan het plegen, denken ze nou echt dat er nog veel draagkracht is voor dat ophokken? Geen enkel ander land in Europa hokt op, in België moeten de dieren onder netten in risicogebieden.

    Nog even over de doofpot berichtgeving om het zo maar te noemen…

    Geen woord over de trage melding van het kalkoenbedrijf (vorige week dinsdag eerste dode dieren), geen woord over trage en foute maatregelen Defra.

    De Britten zeggen dat de besmetting ‘waarschijnlijk’ niet ontstaan is in het hongaarse nevenbedrijf. Waarschijnlijk niet dus.

    Wat wel zeker is: er zijn veel meeuwen, want dat trekvogelverhaal kunnen ook de Britse veterinair deskundigen niet overeind houden. Volgende zondebok: meeuw.

    Niet is gezegd wanneer de betrokken mensen bij de farm hun griepprikken en virusremmers hebben gekregen, zou ik ook m'n mond maar over houden, zondagavond had nog maar een handjevol Tamiflu gehad.

    Als ze die vergoeding aan boeren nou afschaffen voor vogelpest schade zullen die vanzelf wel gaan enten. Het stomme is dat enten niet vergoed wordt.

    Meten met twee maten dus.

    Rusland heeft zelf last van vogelpest dus genoeg aan zichzelf.

    Het boycotten van vlees uit landen waar pest is geconstateerd is gewoon een handelsinstrument.

    En, ze leren het toch nooit:

    Uitgebreide vaccinatie van kippen, zoals Nederland in 2006 deed met de hobbykippen (ze vergeten 10 biologische pluimveebedrijven van de 90 maar even voor het gemak dan lijkt die vaccinatie peanuts) is niet aan de orde.

  • Jean-Paul

    Nee, nu.nl is geen landbouwblad, dus alleen globale berichtgeving.

    Maar in het Agr.Dagblad.. och laat een klein stukje kopieëren.

    "Vragen worden ook gesteld bij het trage reageren van de autori­teiten, waarbij een parallel wordt gelegd met de MKZ-epidemie van 2001. Het vergassen van de vogels begon pas op zaterdag, hoewel de eerste 70 dode vogels al op dins­dag waren ontdekt en er in de da­gen daarna bijna 3.000 waren be­zweken. Volgens sommige bron­nen werden zelfs al eerder ver­schijnselen vastgesteld.

    Bernard Matthews waarschuw­de pas donderdag het plattelands­ministerie Defra, dat er vervol­gens nog eens 16 uur over deed om diergeneeskundige inspec­teurs te sturen. Uiteindelijk stel­de het bekende laboratorium in Weybridge zaterdagochtend vast dat het om de Aziatische variant van H5N1 ging. Na een vergade­ring van de spoedcommissie voor nationale crises werd in de loop van die dag besloten tot de rui­ming van alle vogels over te gaan en werd een ruime veiligheidszo­ne ingesteld. Rond de fokkerij geldt een ophokplicht en een ver­voersverbod. Die restricties gel­den in een gebied van 2.100 vier­kante kilometer, veel meer dan de door de EU voorgeschreven straal van 30 kilometer.

    Het personeel van het bedrijf­vraagt zich af waarom ze niet sneller konden worden ingeënt met Tamiflu."

    Dus Koen lees het Agr.Dagblad (vanaf 7 uur op internet voor abonees) en blijf bij

  • Koen

    Daar hebben we jou toch voor? haha