Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

De herkomst van de besmetting is wel duidelijk

  • Jean-Paul

    De herkomst van de besmetting is wel duidelijk.

    Laten we hopen dat het in Engeland bij dit ene bedrijf blijft en dat er uit Hongarije verder geen andere landen besmet zijn.

    Koen noemt in het kader van het bestrijden van de ophokplicht alles een schandaal, maar het zou me niet verbazen als aan het vlees transport aan het vleestransport niets illegaals was.

    De aanvankelijke ontkenningen toen er een H1N5 uitbraak was etc. natuurlijk heel duidelijk wel

    ———————

    Britten speuren naar H5N1-besmet vlees

    Londen ? De Britse voedselveilig­heidsdienst FSA onderzoekt of vlees van met H5N1-besmette kalkoenen in de voedselketen terecht is gekomen. Het vlees zou afkom­stig zijn van een Hongaarse vesti­ging van de Engelse vleesfabri­kant Bernard Matthews die het heeft verwerkt in een fabriek naast het bedrijf waar eind vorige week H5N1 onder kalkoenen werd ontdekt.

    Hoewel de FSA benadrukt dat het vlees geen gevaar voor de volksgezondheid oplevert, is het verkopen van besmet vlees wel il­legaal.

    De Britten gaan er nu van uit dat de besmetting met H5N1 zo goed als zeker afkomstig is uit Hongarije, waar Matthews een reeks bedrijven en een vleesfa­briek heeft.

    Matthews haalt weke­lijks 37 ton half-bewerkte kalkoenen uit Hongarije om ze in de En­gelse fabrieken verder te verwer­ken.

    ??Onze onderzoeken laten zien dat uit Hongarije ingevoerde pluimveeproducten een mogelij­ke infectieroute vormen,? aldus het plattelandsministerie Defra. Het vermoeden is daarbij dat het virus via het pluimveevlees uit Hongarije is binnengebracht.

    Dat is vooral gebaseerd op het feit dat de in Engeland aangetroffen variant vrijwel zeker dezelfde is als die in Hongarije.

  • Koen

    Ik dacht dat import van vlees uit een besmet land illegaal was.

    Staat ook in 1 van m'n posts, illegale???? import, zo had ik het omschreven.

    Toen bleek dat je als EU land niet eens het vlees uit een besmet ander EU land mag tegenhouden, een import ban opleggen.

    Dat betekent dat vleestransporten van zusterbedrijf H naar moederbedrijf in UK niet illegaal is m.b.t. het MOGEN transporteren.

    Kijk, als ze de documenten niet in orde hebben is het natuurlijk wel illegaal.

    M.b.t. de ontkenningen.

    Ik heb tot nu toe niet kunnen achterhalen wie wat ontkend heeft m.u.v. een zegsman van BM (Bernard Matthews) die maandag jl. zei dat er geen DIEREN van H naar de UK zijn gegaan de laatste weken.

    De andere ontkenningen komen allemaal van de zegsvrouw van e.o.a. landbouw organisatie òf van Defra.

    Het is/was voor Defra ook heel belangrijk dat er géén connectie met H was omdat Defra verzuimd heeft, zo de vleestransporten legaal waren, deze te traceren en controleren sinds ze officieus 22 en officieel 24 januari wisten middels een fax van de Europese Commissie dat er uitbraken in H waren.

    In dit geval hebben zowel BM als Defra er baat bij de Hongarije connectie te verdoezelen.

    Nog iets raars in de geschiedenis tot nu toe is: hoe kan het zijn dat er mogelijk besmet kalkoenvlees, dat 200 km verderop van de besmette ganzenfarm zit, vervoerd kan zijn zonder dat iemand ook maar iets merkte aan de levende dieren?

    Dus ook hoe Hongarije kondt doet van de 2 ? besmettingen, is twijfelachtig.

    Dan zijn er dus 3 partijen (Hongaarse regering, BM en Defra) die liever de boel onder het kleed willen vegen of anders gezegd, dat details niet bekend worden.

    Het bericht wat jij Arie hierboven hebt gekopieerd is net een tikkeltje anders dan het bericht dat ik gister heb gekopieerd ‘Kans op verwerkt besmet kalkoenvlees’.

    Als je goed let op de kleine wijzigingen merk je dat er een (communicatie) spelletje gespeeld wordt. Het bericht dat ik kopieerde was nogal omvloerst gesteld met ‘een’ vogelgriepvirus, oorsprong vlees werd niet genoemd en ‘handelaren’ die in strijd met de wet bezig zijn.

    Wie zijn die handelaren? Welk vlees?

    Het is allemaal heel listig en link opgesteld die berichten. Erg suggestief.

    Dit laatste bericht van jou is dus weer meer ‘onthullend’, een dag later gaat het om H5N1, kalkoenvlees en de BM fabriek. Is dit nu een verandering van een journalist die de puzzelstukjes een naampje geeft? Of zijn dit ineens, 12 uur later, de Feiten?

    Enneh, als de Britten er zo goed als zeker vanuit gaan dat BM de oorzaak is van de besmetting, waarom blijft het Ministerie van Bioindustrie in Nederland dan zo oorverdovend stil en persistent in het continuëren van de ophokplicht?

    Draagvlak is er nu helemààl niet meer…

    Koen

  • Jean-Paul

    t'ja ophokplicht en de reden daarvan moet je in Den Haag vragen, niet aan mij.

    In Engeland hebben ze geen ophokplicht, behalve in het gebied rond dat bedrijf.

    In hoeverre kalkoenen zichtbaar ziek waren voor de slacht en het vervoer naar Engeland is niet bekend, het kan ook in het beginstadium geweest met maar enkele zieke dieren in een bepaalde koppel die geslacht werd

    Er stond in he Ref. dagblad veel erover , het stik daar in Engeland in die streek werkelijk van de kalkoenbedrijven

    Even wat eruit gekopieerd en aan elkaar geplakt.

    <<<<<<<

    Virus treft kalkoenmagnaat

    De grootste kalkoenboerderij van Europa is slachtoffer geworden van de besmettelijke vogel griep.

    De160.000 dieren zijn nu dood

    Is dat pand daar in de verte een boerderij? Of een fabriek?

    Lange rijen stallen met sinistere pijpen aan de zijkant.

    Mensen in witte en blauwe pakken lopen over het terrein, hun hoofden ingepakt in zwarte gasmaskers. Het vizier beslaat iedere keer door de kou.

    etc.etc.

    ….

    Het getroffen bedrijf in Holton is eigendom van de 77-jarige Bernard Matthews. De grootste kalkoenfarmvan Europa gevestigd op de oude start- en landingsbaan van een vliegveld biedt werk aan 1000 mensen.

    Juist daar werd het zwartste scenario van de pluimvee-industrie werkelijkheid. Nadat 2500 kalkoenen mysterieus doodbleven, is vorige week zaterdag de ziekte vastgesteld en moest het complete bedrijf worden geruimd.

    Vijftien vrijwilligers waren van zaterdag tot maandagavond in de weer om de tienduizenden kalkoenen te vangen en te doden.

    Iedere twee uur kregen de mannen een kwartier pauze. Ze wisselden telkens hun beschermende kleding voor nieuwe.

    Geen ongevaarlijke klus,omdat ook mensen het virus kunnen oplopen. Maar het verdiende goed: 800 pond (1200 euro) de man.

    Steenrijk;

    Turkey Tycoon, kalkoenmagnaat, noemen ze Matthews aan de overkant van de Noordzee.

    Hij leerde de Engelsen kalkoen eten en werd er zelf steenrijk van. Zijn producten,

    met opwindende namen als Turkey Dinosaurs, Golden Drummers en Mini-Kievs, lopen als een trein.

    De kalkoenboer had het helemaal gemaakt toen de Engelse tv-kok Jamie Olivier in 2005 Turkey Twizzlers uit zijn braadpan liet glijden. Deze combinatie van kalkoen en varkens-

    vlees schijnt er vooral bij de Engelse scholieren in te gaan als koek.

    Matthews begon in 1950 met twintig kalkoeneieren en een tweedehands broedmaçhine.

    De zaken liepen zo gesmeerd dat hij zijn baan als boekhouder opgaf. Al snel produ-

    ceerde hij thuis 3000 eieren per jaar.

    Uiteindelijk werd de Engelsman de meest succesvolle kalkoenbroeder van Europa.

    In feite is hij de uitvinder' van de bevroren kalkoen die bij de supermarkten in de diepvries ligt.

    Matthews bezit 57 bedrijven in Norfolk, Suffolk en Lincolnshire, waar ieder jaar 8 miljoen kalkoenen worden gefokt. De jaaromzet bedraagt 400 miljoen pond (600 miljoen euro). Er werken 7000 mensen.

    De boerderij in Holton, veruit de grootste, heeft een eigen abattoir.

    Daar worden de dieren vergast en geslacht.

    De complete pluimveesector in Groot-Brittannië produceert jaarlijks 22 miljoen kalkoenen. De beesten zien vanaf het moment dat ze uit een ei kruipen tot aan hun dood nauwelijks daglicht. Het kleine beetje kunstlicht moet voorkomen dat ze elkaar te lijf gaan.

    Ze mogen alleen maar eten, eten en nog eens eten. Na 20 weken moet een volwassen kalkoen 13 kilo wegen, schoon aan de haak. In het wild kan het beest tot 10 jaar oud worden.

    Op de broederij halen ze amper 15 weken. etc.etc.

    ¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨……….

    Geruchten als zouden medewerkers van Matthews het virus hebben meegenomen vanuit Hongarije,waar de gigant ook bedrijven heeft, doet commercieel directeur Bart Dalla Mura als onzin van de hand.

    "Het was niet de vraag óf vogelgriep in Groot-Brittannië zou toeslaan,

    maar wanneer:' Om er naar goed Engels gebruik aan toe te voegen: "Ik zet mijn geld op een wilde vogel die de stal is binn.engekomen:'

    Een lid van de werkgroep voor vogelgriep van het Engelse plattelandsministerie Defra sluit die mogelijkheid vrijwel uit. "De kans dat een besmette vogel buiten het trekseizoen in East Anglia rondvliegt en precies in de schoorsteen van deze fokkerij terechtkomt, is minimaal:'

    Verschillende Engelse kranten hielden het er gisteren op dat het virus

    wel degelijk uit Hongarije komt.

    Er zou met dode dieren zijn gesleept.

    Etc etc.

  • Jean-Paul

    Vervolg uit het Ref. Dagblad

    <<<<<<<<<

    Alleen al de pluimveesector in het oosten van Groot-Brittannië is goed voor een omzet van 2 miljard pond (3 miljard euro) per jaar. Ruim 10.000 mensen

    verdienen er hun brood in.

    De complete sector is, na die van Frankrijk, de grootste van de Europese Unie. Vorig jaar was de omzet 5,1 miljard euro en bedroeg de export 434 miljoen.

    De Engelse boeren waren dan ook “not amused” toen Rusland, Japan, Zuid-

    Korea en Zuid-Afrika deze week de grenzen sloten voor Brits kippenvlees.

    Prijzen dalen

    Per week produceren de Britse pluimvee boeren 16 miljoen kippenvlees Bij een terugval in de consumptie van 5 procent is er voor 500.000 kippen geen afzet. Onherroepelijk dalen dan de prijzen.

    In eigen land lijkt de sçhade mee te vallen.

    Per jaar eet de Brit 28,5 kilo kip, kalkoen of eend. Woordvoerders van de grote su-

    permarktketens Tesco enSainbury's waren er als de kippen bij om temelden dat er

    weliswaar een dipje in de verkoop van kalkoenen- en kippenvlees zit, maar

    “de consument vertrouwt op het Britse vlees. ”

    De National Farmers' Union probeert eventuele ongerustheid weg te nemen door testellen dat "het vlees gekeurd en goed is en het eten van eieren ongevaarlijk is, mits

    ze goed gekookt zijn."

    Een andere grote supermarktketen, Morrisons heeft juist deze week de Turkey Breast Joint in de aanbieding.

    In pakken van 500 gram van 3,99 voor 1,99 pond (3 euro).

    Het stempel van kalkoenmagnaat Bernard Matthews staat duidelijk op de verpakking.

    De diepvries in het enorme filiaal van Morrisons in Norwich is donderdagavond nog

    tot de nok toe gevuld met pakketjes turkey.

    Geen enkele klant pakt de kalkoen. Bij de visafdeling is het een stuk drukker. De

    garnalen van Lyons King -ook in de aanbieding- gaan als broodjes over de toonbank.

    Ook de toeristische sector houdt de uitbraak angstvallig in de gaten. Jaarlijks

    komen honderdduizenden vakantiegangers en dagjesmensen naar Suffolk.

    Vooral de kuststrook is populair. Bed and breakfast is een Engelse uitvinding en ook het logeren bij de boer neemt op het platteland meer en meer toe.

    Van harte welkom

    Paul Thomas, manager van het Victoriahotel in Lowestoft en voorzitter van een

    toerismeadviesgroep, denkt niet dat de vogelgriep effect zal hebben op het aantal

    bezoeker dit jaar. “Onze prachtige dorpen en steden zijn open, het eten is het beste van het land en het bier staat koud. Ieder een is dus van harte welkom.”