Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

Vertaling BM kalkoenen geslacht in zelfde slachthuis als H5N1 ganzen in H

  • Koen

    Is deze ?moordschuur? de bron van de Engelse vogelpest?

    Door Sam Greenhill.

    Laatste update: 23.19 pm 9 februari 2007-02-09

    De hoeveelheid connecties tussen Bernard Matthews (BM) fabriek in Suffolk en een slachthuis in het door vogelpest getroffen Hongarije heeft zich uitgebreid na een onderzoek van de Daily Mail.

    Regeringsonderzoekers zijn ervan overtuigd dat het gevonden H5N1 virus bij BM in Holton uit Hongarije afkomstig is waar 13.000 ganzen werden afgemaakt afgelopen maand nadat twee ganzen boerderijen getroffen waren door het virus.

    Matthews heeft herhaaldelijk benadrukt dat er ?geen connectie? was tussen de kalkoenfarm van hem in Sarvar, noordwest Hongarije, en de geinfecteerde ganzen boerderijen 160 mijl verderop in Szentes.

    Maar ik ontdekte dat kalkoenen van Matthews farm getransporteerd werden naar het Gall Food abatoir in Kecksemet, slechts 30 mijl van de geïnfecteerde ganzenfarms.

    Lees meer..

    -bla

    -bla

    Officials proberen erachter te komen of het abbatoir ook ganzen uit de in Szentes geïnfecteerde boerderijen hebben geslacht en zo het kalkoenvlees hebben besmet dat vervolgens naar Engeland werd geexporteerd.

    Borden aan de buitenkant van het abbatoir tonen plaatjes van zowel een kalkoen als een gans, suggererend dat beide diersoorten daar geslacht worden.

    De Daily mail heeft ontdekt dat er vrachtwagen ladingen vol kalkoenvlees direct geëxporteerd zijn van Kecskemet naar Engeland in opdracht van Bernard Matthews.

    Hongarije?s hoofd dierenarts, Miklos Suth, heeft ons verteld dat het afgelopen jaar 290 ton kalkoenborsten van Kecskemet naar Engeland zijn geëxporteerd.

    Als vervolg daarop is nog eens 1000 ton kalkoenprodukten naar SaGa gestuurd, Matthews? bedrijf in Sarvar. Geslachte dieren zijn, zoals begrepen, terug getransporteerd naar Sarvar voordat het vlees naar Engeland gebracht werd in de vorm van kalkoenborsten (filets). Eén zo?n zending is, naar begrepen, vanuit Srvar vertrokken, dàgen voordat de eerste ziekteverschijnselen optraden bij de kalkoen kuikens in Suffolk op 27 januari.

    Mr. Suth voegde toe dat hij schat dat er twee of drie vrachtwagens per week direct van Kecskemet (slachthuis) naar Engeland reden.

    De 300 werkers bij het abbatoir verdienen minder dan 150 pond (227,27 euro) per maand om de kalkoenen te slachten, ze in stukken te hakken en verpakken voor aflevering bij Bernard Matthews in Engeland.

    Aan het eind van hun dienst stromen ze door de hekken naar buiten en stappen in zwarte rook uitbrakende bussen die ze terugbrengen naar de stad. Mr. Suth zei dat SaGa (de Hongaarse vestiging van BM) de faciliteit in Kecskemet vlak bij de vogelpest zone gebruikt omdat zijn eigen slachtkapaciteit overbezet is.

    ?Het lijkt erop dat Bernard Matthews ontzettend veel kalkoenen wilde slachten, meer dan het bedrijf aan eigen slachtkapaciteit bezit. Kalkoenproducten zijn erg gewild in Hongarije, en ook in het buitenland zoals in Engeland denk ik, en dat ze de productie wilden verhogen naar een veel groter aantal.

    ?BM?s fabriek is in Sarvar, maar die gebruikte het Gall Food slachthuis in Kecskemet?

    SaGa (BM vestiging in Hongarije) heeft al een week lang volgehouden dat er geen connectie was.

    Een zegsman claimde? Noch Bernard Matthews, noch SaGa heeft enige commerciële connectie met de boerderijen waar vogelpest is gevonden?. Maar hij weigerde te vertellen dat zij dezelfde slacht faciliteiten gebruiken praktisch naast de deur daarvan.

    Defra heeft gezegd dat de twee typen van het vogelpestvirus exact hetzelfde DNA hebben als dat in Hongarije, daarmee de mogelijkheid uitvlakkend dat het virus door een trekvogel naar Engeland is gebracht, want dan zou de drager een kleine mutatie in het DNA van het virus hebben veroorzaakt.

    Milieu minister Ben Bradshaw zei dat de Hongaarse autoriteiten aan het onderzoeken waren of er enige biosecurity maatregelen van kracht waren in het slachthuis. De hoofd onderzoeker van de Engelse regering Sir Daving King zei: ?Ik kan met zekerheid stellen dat de bron waarschijnlijk pluimvee is en we weten dat er vers vlees overgebracht is van een fokkerij in Hongarije naar een boerderij in Suffolk?.

    De geïnfecteerde ganzen boerderijen zijn bouwvallen vlak bij de Roemeense grens met instortende gebouwen en verroeste daken. Vogelpest vestigde zich daar aan het eind van de vorige maand (januari).

    Bernard Matthews zei in een verklaring dat het alle transportbewegingen tussen Engeland en Hongarije heeft opgeschort. Het bedrijf weigert te bespreken hoeveel kalkoen er van Hongarije naar Engeland is gebracht en in welke vorm.

    Dierenrechten extremisten hebben zich gericht op de fabriek in Suffolk met een haatbrief waarin een poeder zat waardoor een vrouwelijke werkneemster medische hulp nodig had wegens ontstoken handen.

    Bernard Matthews zelf heeft een bezoek aan Buckingham Palace uitgesteld om een koninklijke onderscheiding in ontvangst te nemen voor zijn inzet voor goede doelen. Het paleis zei dat hij de plechtigheid had afgezegd vanwege ?begrijpelijke? redenen.

    Koen.

  • ik

    dat i sraar