Uit het bericht in The Times blijkt dat het een enorme zooi is op de farm van Matthews in Holton.
Het management zelf heeft al een jaar geleden aan de bel getrokken dat het niet kòn al die vleesresten die open en bloot buiten lagen, grijpklaar voor meeuwen en ratten.
Ratten? Die roei je toch uit te vuur en te zwaard? Desnoods haal je er een speciaal bedrijf bij! Of de Gemeente als ze uit een ‘openbare’ sloot komen.
De meeuwen gingen al tijden aan de haal met lekkere stukjes slachtafval, tot 1,5 km van het bedrijf in Holton waar ze op daken van boerderijen zaten te eten.
Ook plastic zakken met resten en sapjes waaiden vrolijk over het terrein. En door de pootjes en poepjes van wilde vogels en die ratten kunnen Enge Dingen ook makkelijk in de strooisel opslag terechtkomen.
In de daken van de stallen zaten gaten, groot genoeg om regenwater door naar binnen te laten lekken en knaagdiertjes toegang te geven.
En terwijl de eerste kuikens doodgingen in een stal sleepten de medewerkers onder hun schoenen en met wielen, kratten of pallets het virus naar de andere 3 stallen met kalkoenen.
Is niet raar ook, iedereen liep nog vrolijk 2x 24uur rondjes over het terrein terwijl de kuikens al bij bosjes stierven. Dat is dankzij de trage reactie van de Britse diensten.
Het is een aaneenschakeling van rottigheid.
Nog altijd blijft het bedrijf volhouden dat er niks aan het handje is en er volgens de EU regels geproduceerd wordt.
De Britse overheid onderzoekt NOG STEEDS gekoeld vlees op besmetting met H5N1. En in Hongarije is het ministerie alle vervoersbewegingen tussen SaGa (ook een vleesbedrijf van Matthews), Gall Food, het slachthuis en de besmette ganzen boerderijen waarvan er minsten 1 van Matthews is, na te trekken.
De Britse regering onderzoekt ondertussen wel of het bedrijf vervolgd gaat worden voor de sowieso belabberde biosecurity die geconstateerd is.
Hoe zit het in Nederland met het lekwater dicht zijn van stallen van bioindustrie pluimvee? Kan daar echt geen ratje naar binnen? Staan er ontsmettingsbakken en trekken de boeren speciale kleding aan?
Hoe beschermend zijn de ‘beschermende’ maatregelen eigenlijk als het gaat om BEDRIJVEN die volgens de EU regels van biosecurity werken?
Ik heb nog nergens gelezen dat de AID inspecteurs op pad stuurt om de ‘afscherming’ van de pluimveebedrijven te controleren op bouwkundige mankementen.
Kijk, zolang de pluimveeindustrie het verrekt om preventief te vaccineren tegen vogelpest mag er ook wel verlangd worden dat ze adequate biosecurity maatregelen treffen. Dus rat- en muisvrije stallen en dichte daken minstens.
Het bedrijf in Holton is een mooi voorbeeld, de Engelse AID/RVV heeft ook verzuimd te controleren of dat bedrijf zich aan de regels houdt.
Het is lekker makkelijk voor controlerende instanties als AID om rond te rijden tijdens een afscherm- of ophokperiode, laat die zelfde controleurs de boel eens echt goed controleren bij de bioindustrie als ze de hobbydierhouders met rust moeten laten volgens de regels.
Wat in Engeland kan, kan hier ook.
Koen
http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/health/article1398297.ece