'Aantal uitbraken Gumborro bij pluimvee stijgt'

Het aantal uitbraken van de ziekte Gumborro bij vleeskuikens en opfokleghennen stijgt in Zuid- en Midden-Nederland. De uitval van de opfokleghennen varieert daarbij van 27 tot 35 procent. Dat meldt het diergezondheidsbedrijf GD.

Sommige koppels opfokleghennen blijken opvallend weinig maternale immuniteit te hebben tegen Gumborro. Drie koppels hadden op een leeftijd van twee weken al nauwelijks meer antistoffen tegen de ziekte in hun lichaam. Normaal gesproken is dit het geval op een leeftijd van ten minste vier weken.

Opfokkers denken daardoor onterecht dat hun dieren in die periode volop maternale antistoffen tegen Gumborro hebben.

De infectiedruk van Gumborro bij de dieren neemt toe. Een goed uitgevoerde vaccinatie is daarom van het grootste belang volgens GD. Deze vaccinatie moet op het juiste moment plaathebben, bij voorkeur op basis van bloedonderzoek.

GD vindt het nog te vroeg om te zeggen dat veel koppels opfokleghennen al vrij snel geen maternale antistoffen tegen Gumborro meer hebben. maar roept opfokker toch op om alert te zijn.

donderdag 12 april 2007, Door: Agrarisch Dagblad

————

Wat een ellende he? En nu zakt het bevruchtingspercentage bij industriekippen ook nog eens (vleeskuikenfok).

Het is elke keer weer dat immuunsysteem. Gumboro? Nooit van gehoord, ja, in een encyclopedie gelezen, dat virus is onbekend bij liefhebbers, ik heb 't nog nooit gehad. Of is het de hygiëne? Eet smakelijk dan, als er Gumboro kan ontstaan zal er nog wel meer rottigheid (salmonella weten we al) rondzwerven.

Eet een kip en eieren van de buurman, die zijn niet gevaccineerd tegen allerlei enge dingen waar een kip gewoon tegen moet kunnen, alleen tegen vogelpest, (Marek af hankelijk van het ras) en NCD. Zegt wel wat over de kwaliteit van het immuunsysteem van hobbydieren…die hebben geen 15 vaccinaties nodig om 1,5 jaar of paar weken te overleven.

Koen