'Vaccinatie tegen AI effectief, maar imperfect'

07 jun 2007 14:08

Vaccinatie is een effectief middel tegen besmetting van pluimvee met het Aviaire Influenza-virus en tegen de verdere verspreiding van het virus.

De vaccins werken echter nog steeds niet bij alle soorten pluimvee en beschermen niet tegen alle soorten AI. Dit stelt een werkgroep van de Europese voedselautoriteit Efsa in een rapportage over de vaccinatie tegen AI. Voorzitter van de werkgroep was de Nederlandse viroloog Ab Osterhaus.

Nog een nadeel van de huidige vaccins is dat de stille verspreiding van AI-varianten onder pluimvee mogelijk blijft. De huidige vaccins beschermen tegen de AI-varianten H5 en H7, maar doen dat vaak niet volledig.

De inzet van verklikkerkippen helpt dit risico ondervangen, maar de inzet van deze dieren is niet altijd praktisch. Met name niet in landen met veel kleine bedrijven. Ook vreest de Efsa gesjoemel met de verklikkerkippen.

Bron: Agrarisch Dagblad auteur: Klaas van der Horst

—– Koen:

Het rapport (engels) is te vinden op:

http://www.efsa.europa.eu/etc/medialib/efsa/science/ahaw/ahaw_opinions/ej489_ai_vaccines.Par.0001.File.dat/ahaw_op_ej489_AI_Vaccination_en.pdf

De tendens in de weergave van Dhr. van der Horst benadrukt meest de imperfectie. Na de 64 pagina's gelezen te hebben valt te concluderen dat indien er goed (EU) vaccin gebruikt wordt, de bio-security in orde is, en ook het schildwachtkippen-beleid goed wordt gedaan de voordelen van vaccinatie (kippen, kalkoenen, meest voorkomend in massa) opwegen tegen een uitbraak.

De stille circulatie van een virus in zo'n populatie vindt onder deze omstandigheden hier niet plaats in kippen en kalkoenen. Ongevaccineerde kippen bij gevaccineerde eenden zouden schildwachten kunnen zijn.

Een uitbraak is rampzalig, niet alleen economisch maar vooral sociaal maatschappelijk.

Er ontstaat massa-hysterie.

Dit gunstige rapport voor prev. vaccinatie zou de EC aan het denken moeten zetten.

Waarom zijn zoveel besmettelijke kinderziekten verdwenen? Mensen zitten net zo dicht op elkaar als dieren in stallen.

H5N1 uitroeien, voorkomen verspreiding en infecteren van wilde vogels door industrie (endemisch maken) kan alleen dmv prev vaccinatie als het virus hier nog niet endemisch is.

Daarna is het dweilen met de kraan open, zie Azië, en de strijd vele malen duurder.