Wat al geconstateerd werd in 2005 (winter, meen ik me te herinneren) door een medewerker van de NRC bij haar rondreis door Indonesië, dat kippen in kampongs waar volop H5N1 heerste, gewoon rondliepen en nog geen 10% stierf aan het virus, is nu ook doorgedrongen tot het ministerie van landbouw aldaar.
Vandaag verscheen er een artikel met de kop: Sommig Indonesisch pluimvee laat geen gebruikelijke symptomen van vogelpest zien. Zie het artikel plus de link een stuk lager in deze post.
N.a.v. de constatering van de reporter van de NRC concludeerde Koen dat het bij een uitbraak van H5N1 alhier dan ook wel zou meevallen bij de hobbykippen.
In 2003 werd ook niet één ras(bak)kip ziek of ging dood van H7N7 wat toen als hoog pathogeen (dodelijk) gold. Dodelijk voor zwak pluimvee, dus dieren die zelf hun kostje bij elkaar moeten scharrelen, gebukt gaan onder parasieten, en het bedrijfspluimvee waarvan de natuurlijke afweer weggefokt is ten faveure van productieeigenschappen. Dat pluimvee gaat eraan. Zelfs de zwakke broeders onder het hobbypluimvee werden niet ziek.
Oké H5N1 is een ander virus. Nu blijkt dat kippen in Indonesië na aanraking cq besmetting met het virus niet ziek worden, wat al zo was, kun je constateren dat ze er immuun voor zijn. Zo'n 90% van de achtertuin- of dorpskippen. Ze kunnen het virus net als eenden bij zich dragen zonder zelf ziek te worden.
Als er 3 kippen doodvallen in een clubje van 60 wordt alles geruimd. Het is dus niet zo dat als er ergens vogelpest is en er worden 1500 dieren geruimd dat ze alle 1500 ziek of dood waren. De rest wordt vermoord om te voorkomen dat het virus zich verspreidt. Dit even voor de beeldvorming hoeveel pluimvee eraan doodgaat, een klein percentage dus. Van die ‘sterke’ kippen. Die lijken dus net zo sterk als watervogels.
Dat is hoopvol nieuws voor het pluimvee aldaar. Dieren die besmet zijn en voldoende antistoffen hebben, geven die ook door aan hun kuikens en zo heb je over een paar jaar hele groepen pluimvee dat niet meer ziek wordt van H5N1. Zo gaat dat in de natuur, de sterksten overleven.
En nu gaan ze in paniek daar omdat geïnfecteerde dieren niet herkenbaar zijn. Aan ziekteverschijnselen. Je kunt ook stellen: als een kip niet ziek wordt na besmetting heeft het antistoffen dus het virus verspreid zich ook niet meer of in ieder geval minder. Dit kan een teken zijn dat aan de epidemie onder vogels een eind gaat komen. Kan nog wel een tijdje overheen gaan natuurlijk.
Vanwaar de paniek? De eerste tijd zal het virus nog wel aanwezig zijn, onzichtbaar. Dat levert gevaar op voor mensen. Maar de hoeveelheid virus is ook minder, dus ook minder gevaar voor mensen. Het virus kan nog jarenlang verborgen in leven blijven. De kippen gaan er niet meer aan dood, de mensen wel.
Meneer Memed Zulkarnaen van de vogelpest afdeling van landbouw aldaar zei dat het virus niet anders was geworden, ondanks dat pluimvee niet meer ziek werd.
Goed nieuws toch? Natuurlijke selectie. Wat doodgaat reproduceert niet, wat blijft leven wel, en is sterk en krijgt niks van H5N1. Zoals met een heel alfabet aan andere virussen.
Als uw overgrootvader dood was gegaan aan de Spaanse griep had u niet rondgelopen. Dus iedereen die nu rondloopt is het product van natuurlijke selectie en bestand zijn tegen Spaanse griep. Kort door de bocht.
Voor de farmaceutische industrie en de hele business die om de ‘pandemie dreiging’ heen hangt rampzalig nieuws. Stel je voor dat vogelpest uitdooft!
Het zal echter nog decennia duren voordat het industriepluimvee er tegen kan, die krijgen nooit natuurlijke weerstand. Die ‘weerstand’ gaan ze met genmanipulatie in speciale commerciële stammen stoppen. Zie oudere post. Da's ook weer geld verdienen aan de vogelpest, maar dan andersom.
welterusten en eet smakelijk iedereen
P.S. Hobbykippenhouders kunnen in ieder geval rustiger slapen want hun kippen zijn, net als bij H7N7, minder vatbaar.
—- Hieronder het artikel + de link: ——————
http://www.terra.net.lb/wp/Articles/DesktopArticle.aspx?ArticleID=349323&ChannelId=19
Some Indonesian fowl not showing usual bird flu symptoms
June 12, 2007
Health workers and poultry owners get ready to slaughter poultry during a mass culling operation in Jakarta in January 2007. Some fowl infected with bird flu in Indonesia appear healthy, making it difficult to detect outbreaks of the virus which is often deadly for humans, an official said.
Some fowl infected with bird flu in Indonesia appear healthy, making it difficult to detect outbreaks of the virus which is often deadly for humans, an official said Monday.
Indonesia, the country worst hit by bird flu, with 79 fatalities, has been struggling to control H5N1 outbreaks across its vast archipelago.
“From our observations during 2007 we have found that chickens infected by bird flu have not been showing the usual symptoms,” Memed Zulkarnaen, director of the agriculture ministry's bird flu campaign management unit, told AFP.
“This is a problem for Indonesia's fight against bird flu…. It is difficult for us to detect the infected chickens.” He added, however, that no change in the virus had been detected.
He said the ministry was responding by reinforcing vaccination programmes for fowl and boosting public awareness of the virus.
Bird flu first appeared in humans in Indonesia just over two years ago. Since then, 99 human infections have been recorded and the virus has become widespread among fowl across all but two of Indonesia's 33 provinces.