Onderzoek naar vaccinatie gereformeerde kinderen
Uitgegeven: 16 augustus 2007 14:24
Laatst gewijzigd: 16 augustus 2007 14:53
TIEL - De GGD Rivierenland in Tiel is samen met de Radboud Universiteit in Nijmegen begonnen aan een landelijk onderzoek naar de redenen waarom veel bevindelijk gereformeerden hun kinderen niet in laten enten.
Aanleiding voor het onderzoek is, dat binnen deze groep kerkgangers telkens opnieuw epidemieën van besmettelijke ziekten uitbreken, die door vaccinaties te voorkomen waren geweest.
Volgens Helma Ruijs, onderzoeksleider en arts infectieziektenbestrijding bij de GGD Rivierenland, wordt algemeen aangenomen dat de bevindelijk gereformeerden inentingen weigeren, omdat hun geloof hen dat voorschrijft.
"Maar dat is nooit goed onderzocht. Het kan ook zijn dat sociale, medische, persoonlijke of maatschappelijke argumenten een rol spelen.
Als je precies weet waarom de vaccinatiegraad binnen deze groep zo laag is, kun je ook gericht proberen om er iets aan te doen. Uitsluitend benadrukken dat het laten inenten van kinderen medisch zeer gewenst is, werkt niet. Dat weten we wel."
Bible belt
In Nederland wonen ongeveer 250.000 bevindelijk gereformeerden in de zogeheten bible belt, een gebied dat zich uitstrekt vanuit Zeeland schuin omhoog tot aan Staphorst in Overijssel.
In het werkgebied van de GGD Rivierenland in Tiel ligt de streek rondom Kesteren en Opheusden waar veel geloofsgenoten wonen. Ruijs treft in haar werk dus regelmatig ouders die niet mee willen doen aan het landelijke vaccinatieprogramma.
Inentingen
Het Rijksvaccinatieprogramma omvat een aantal inentingen voor kinderen tussen de 0 en 12 jaar tegen difterie, kinkhoest, polio, tetanus, bepaalde vormen van hersenvliesontsteking, bof, rode hond en mazelen.
Ruim 95 procent van alle ouders laat hun kinderen vaccineren. Daardoor komen deze ernstige en soms dodelijke ziektes nauwelijks meer voor. Maar in kringen van strenggelovige kerkgangers duikt wel geregeld een epidemie op, die ook anderen buiten hun groep bedreigt.
Rode hond
"In de jaren negentig kwamen polio en mazelen weer terug en in 2004 hebben we nog een uitbraak van rode hond gehad. We starten dan extra inentingsprogramma's in de hoop dat ouders het alsnog laten doen.
Maar we weten dat we daarmee niet iedereen bereiken. Ik probeer nu precies uit te vinden waarom", aldus Ruijs.
Onderzoek
Het onderzoek loopt tot 2010. Ruijs is van plan naast consultatiebureaus en jeugdartsen ook kerkelijke gemeenschappen bij haar onderzoek te betrekken.
——
Sinds er geen verschil meer is tussen peuters en vleeskuikens moet vaccinatie van kippen toch óók helpen????