De naam ‘varkensgriep’ die de gemoederen wereldwijd bezighoudt, is erg ongelukkig gekozen omdat het vrijwel zeker gaat om geheel nieuw humaan griepvirus en varkens geen rol spelen bij de verspreiding ervan. Dit zegt Klaas Johan Osinga van LTO Nederland, specialist op het gebied van besmettelijke dierziektes en de bestrijding ervan. Er zijn tot dusver ook geen aanwijzingen dat varkens of andere dieren drager kunnen zijn van dit nieuwe virus.
,,De Mexicaanse griep wordt ten onrechte ‘varkensgriep’ genoemd”, stelt Osinga. ,,Voor zover nu bekend lijkt het te gaan om een geheel nieuw humaan griepvirus bestaande uit delen van varkens-, vogel- en humaan griepvirus.” Het is erg voorbarig om te kunnen zeggen dat dit nieuwe virus bij varkens vandaan komt, vindt hij. Daarom is de term ‘varkensgriep’ volgens Osinga misplaatst. Er zijn in de VS tot dusver geen meldingen gedaan van varkens (of andere dieren) die geïnfecteerd zijn met het nieuwe virus. De Amerikanen bij wie infectie tot nu toe is aangetoond, hadden geen contact gehad met varkens.
‘Echte varkensgriep’ komt, zoals de naam zegt, voor bij varkens. Het gaat om de typen H1N1, H1N2, H1N3 en H3N2. De symptomen bij varkens kunnen sterk variëren van volledig symptoomloos tot griepachtige verschijnselen, waardoor dieren niet vreten, blijven liggen, koorts hebben en hoesten. Meestal verdwijnen de symptomen na vijf tot zeven dagen. Bij dragende zeugen kan verwerpen optreden. Om die reden worden zeugen vaak standaard ingeënt tegen varkensgriep.
Griepvirussen, ook wel influenzavirussen genoemd, komen wereldwijd voor bij mensen en dieren. Ze worden vaak ingedeeld in de typen A, B en C. Ze worden in een groot aantal soorten zoogdieren en vogels gevonden. Mensen kunnen van alle drie verschillende typen ziek worden, terwijl alleen het type A voorkomt bij zoogdieren als varkens en paarden, en in vogels. Het griepvirus bestaat uit segmenten die kunnen muteren. Type A griepvirussen krijgen een naam die afhangt van de karakterisering van twee eiwitten op de mantel van het virus: het haemagglutinine (H) en het neuraminidase (N). Er zijn tot dusver 16 H’s en 9 N’s gevonden.
Het Mexicaanse virus is een H1N1-virus en dat is waarschijnlijk ook de reden dat in Noord-Amerika nu wordt gerefereerd aan ‘Swine flu’. Maar er zijn vele varianten en bronnen van H1N1. Wetenschappers geven tot op dit moment aan dat het hier gaat om een geheel nieuw, humaan griepvirus.
Bron: LTO